ADR medewerker

Overzicht fondsenwervingsmogelijkheden voor ADR-groepen

Geld inzamelen om je projecten te verwezenlijken is niet altijd even makkelijk. Om je een handje te helpen vind je hier een overzicht van verschillende mogelijkheden voor fondsenwerving die interessant kunnen zijn voor ADR-groepen. Klink op de titels in de menu hiernaast om snel te navigeren op deze pagina.

Heb je zelf nog suggesties of ervaringen? Laat het ons weten via info@adrvlaanderen.be zo kunnen we het overzicht blijven verbeteren.

Koning Boudewijnstichting (KBS)

Eigen projectrekening

- Je bepaalt zelf waarvoor je geldt inzamelt. Het voordeel van een projectrekening is dat schenkers recht hebben op belastingaftrek voor giften vanaf 40 euro.
-De eerste 500 euro gaat naar de KBS voor hun dienstverlening
- Er is 3 keer per jaar een oproep om een aanvraag te doen.

Projectoproepen

Jaarlijks lanceert de stichting bijna 150 projectoproepen over zeer uiteenlopende thema’s

De warmste week

Project indienen

In 2021 kan je bij De Warmste Week een project indienen dat ervoor zorgt dat jong en oud kan zijn wie men is. Wordt je project gekozen dan wordt het gesteund met geld uit het DWW-fonds.
Vanaf september 2021 kunnen non-profit organisaties geld inzamelen.

Nieuwsbrief

DeWarmste week verandert de laatste jaren al eens van concept: om op tijd op de hoogte te zijn van de plannen voor volgend jaar kan je je best inschrijven op hun nieuwsbrief.

Trooper

Platform

Op het platform Trooper kan je als vereniging een account aanmaken. Als mensen via dat account online shoppen krijgt je vereniging een procent van het aankoopbedrag zonder dat de consument meer betaalt.
Aansluiten bij Trooper is gratis, de eerste ingezamelde 75 euro gaat wel naar Trooper.

Leuk steuntje van Makro

Winkeltegoed

Is er een Makro bij jou in de buurt? Dan is 'het leuk steuntje' mooi meegenomen. Je sympathisanten kunnen namelijk hun makro-kaart koppelen aan jouw makro-verenigingskaart. Op die manier krijg je bij elke aankoop van de sympathisant 3% als shoptegoed voor jouw verenging. De koppeling

Fondsen van grotere organisaties/bedrijven

verenigingen van (ex-medewerkers)

Verschillende grote organisaties of bedrijven hebben een fonds waarmee ze vzw’s of verenigingen steunen waarmee een (ex-)medewerker een bepaalde band heeft. Misschien werkt(te) een vrijwilliger of sympathisant van jullie groep wel bij een bedrijf dat zo’n fonds heeft? NONA uit De Pinte krijgt bijvoorbeeld steun van het Help2help BNP Paribas Fortis. Ook schoenen Torfs heeft het 'Torfsfonds' voor projecten waarbij klanten en medewerkers persoonlijk betrokken zijn. Ze lanceren elk najaar een oproep via sociale media en hun nieuwsbrief.

Crowdfunding

Growfunding

Een online platform om een bepaald bedrag op te halen voor een project via een open oproep op het internet. Je hoeft geen rechtspersoon te zijn om een campagne te starten. Het belangrijkste is dat je project een positieve sociale verandering als doel heeft. Growfunding ondersteunt gratis jouw campagne, als je erin slaagt om 100% van de financiën op te halen, houden ze hier wel 10% van af voor hun diensten. Als je campagne niet slaagt ontvang je ook niets.

Ulule

Ulule is een van origine Frans crowdfundingplatform met een bereik van 150 landen. In België werkt Ulule samen met Hello Bank (BNP Paribas Fortis). De werking is gelijkaardig aan Growfunding. Iedereen kan een project indienen, thema’s zijn erg divers en niet enkel sociaal. Ook Ulule ondersteunt gratis jouw campagne, als je erin slaagt om 100% van de financiën op te halen houden ze een bepaald percentage af van elke gift. Als je er niet in slaagt ontvang je ook geen geld.

Scrowd

Ook Scrowd is een crowdfundingplatform maar in tegenstelling tot Growfunding en Ulule werken ze niet met giften maar met aandelen. Mensen kunnen aandelen kopen van jouw project. Als je op die manier het vooropgestelde bedrag hebt bereikt, verdriedubbelt Scrowd dit bedrag in de vorm van een renteloze lening. De aandeelhouders zelf kunnen hun geld terug vragen, maar ze kunnen er ook voor kiezen om dat niet te doen. Scrowd vraagt voor de begeleiding e.a. 650 euro per schijf van 50.000 euro die geleend wordt per jaar (naast de maandelijkse kapitaalaflossing). Deze formule kan interessant zijn als je als verenging een grote aankoop wil doen die je niet in een keer kan financieren.

Fondsenwervingsactiviteiten en verkoop

De meest gekende vorm van fondsenwerving is natuurlijk een activiteit. Zoek je nog inspiratie voor een (originele) activiteit? Kijk eens in het Inspiratieboek.

Het verkopen van producten is ook een gekende mogelijkheid. Enkele tips:

  • Link de verkoop aan een activiteit (vb. braderij, kerstmarkt…) of een (Roemeens) feest (Pasen, dag van de IA, begin van de lente).
  • Is een link met jullie werking mogelijk? Vb. postkaarten met jullie partnerdorp, martisor, Roemeens borduurwerk, tsuca, … Let er wel op dat de aankoopprijs niet te hoog mag zijn om het met voldoende winst te kunnen verkopen (wat zouden mensen ervoor willen betalen?).
  • Wil je een voorraad aanleggen? Kies dan iets met geen of een erg lange vervaldatum.

 

Je kan steeds reclame maken een activiteit of een verkoop via de website van ADR-Vlaanderen en de nieuwsflash.

Meer lezen

De HO Gent heeft onderzoek gedaan naar fonsdenwervingsactiviteiten bij Belgische NGO.

Mijn ADR login