Transsylvanië

 

CrisanaMaramuresBucovina
TranssylvaniëBanaatOltenia
MunteniaMoldaviëDobrogea

Geschiedenis

Transsylvanië is een historische landstreek van Roemenië die omsloten wordt door de Karpaten. Tot 1918 behoorde Transsylvanië tot het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Er wonen dan ook nog heel wat Hongaars sprekenden in dit deel van het land. Tot de tweede wereldoorlog waren er grote delen van Transsylvanië (de ruime regio rond Sibiu, het Burzenland rond Braşov en de regio van Reghin tot Bistriţa) waar overwegend Duits gesproken werd. De Duitssprekenden in Transsylvanië worden ‘Sachsen’ genoemd. Het zijn afstammelingen van middeleeuwse migranten uit de Lage Landen, Noord-Frankrijk en het westen van Duitsland. Zij drukten hun stempel op de economie en de cultuur van de regio.

Zeven weerkerken erkend als Unesco Erfgoed

De meer dan 100 weerkerken in (overwegend) Saksische dorpen en steden getuigen van een verleden waarin Transsylvanië (als semi-onafhankelijk vorstendom Siebenbürgen) het hoofd moest bieden aan vreemde troepen (er heerste een eeuwenlange strijd met de Ottomaanse Turken) en rondtrekkende benden van plunderaars. De kerken van dorpen en steden werden uitgebouwd tot verdedigbare vestingen met muren, grachten en torens. Zeven van deze weerkerken werden opgenomen op de UNESCO-lijst van Werelderfgoed. Ze getuigen van de harde strijd voor de overleving van de Sachsen. Vandaag behoren ze tot het cultureel patrimonium van Roemenië en worden ze met mondjesmaat gerestaureerd.

Met een kerkenburgenpas kan je zowat alle belangrijke weerkerken in Transsylvanië bezoeken. De pas kreeg de naam ‘Transilvania Card’ en past in het project ‘Ontdek de Ziel van Transsylvanië’. Met deze handige pas kan je niet minder dan 41 weerkerken bezoeken in de provincies Alba, Braşov, Mureş en Sibiu. De pas is een heel seizoen (van begin april tot eind oktober) geldig en meer dan 60 partners (hotels, pensions, restaurants, bars, stadsrondritten en nog veel meer) bieden kortingen aan de houders van de pas. Die pas vind je o.m. in Sighişoara, Brasşov, Râşnov, Biertan, Viscri, Mediaş en Sibiu. Er is bovendien een handige website waarin alle te bezoeken kerkenburchten én de verkoopadressen worden vermeld.

Viscri

Eén van de mooiste weerkerken vind je in Viscri, een Saksisch dorp dat een eind van de hoofdweg vandaan ligt maar een bezoek meer dan waard is. De Duitse benaming voor Viscri is Deutschweisskirch en wie Viscri bezoekt merkt meteen waarom: de muren rond de kerk werden eeuwen lang in het wit geschilderd. De Eminescu Trust van Prins Charles van Engeland heeft er mede voor gezorgd dat het hele dorp (waar de prins trouwens een huis heeft) intact bewaard is gebleven.

Prejmer

Prejmer was de meest oostelijke van de weerkerken en tegelijk één van de meest indrukwekkende. In de 14 meter hoge muur zijn er niet minder dan 270  vluchtkamers waar de bevolking, in tijden van oorlog, een onderkomen vond en zijn gewone leven verder kon zetten.

Andere weerkerken die een bezoek zeker waard zijn: Biertan (heel lang een bisschoppelijke kerk), Axente Sever (met een prachtig museum over de weerkerken in Transsylvanië), Bazna (met een lange trappenrij), Valea Viilor, Câlnic en Cisnadioara (de heuvelkerk is wellicht de oudste stenen kerk in Transsylvanië).

Steden en bezienswaardigheden

Sibiu

Sibiu wordt beschouwd als onofficiële hoofdstad van Transsylvanië. Het is een stad rijk aan geschiedenis en monumenten. Wie van hoogstaande cultuur houdt, komt er ruim aan zijn trekken met o.m. de staatsopera, het Astra museum, het Frans Bender museum, een bekend jazzfestival, een filmfestival, een straattheaterfestival en nog zoveel meer. Het Brukentalmuseum heeft heel wat oude Vlaamse en Hollandse meesters in huis  Sportievelingen komen in de buurt van Sibiu (o.m. in Rasinar) aan hun trekken met (berg)wandelingen, fietstochten, trekkings, ski- en snowboardmogelijkheden.

Brasov

Brasov is een van de mooiste en belangrijkste steden van Roemenië. Zij werd in de middeleeuwen gesticht door de Saksen (Kronstadt). Deze Saksische invloed is nog duidelijk te zien aan het marktplein (het toeristisch centrum van de stad) met zijn geel raadhuis. Verder is er de gekende Biserica Neagra (de zwarte kerk), bij een brand in 1689 zijn de buitenmuren zwartgeblakerd, vandaar de naam. Binnen in de kerk is er een beukenhouten orgel met 4000 pijpen en hangen de Perzische tapijten over de balustrades. Brasov heeft ook enkele mooie stadspoorten, het Smidse- en het Weversbastion en verschillende musea. Het oude centrum is heel goed bewaard, evenals haar middeleeuwse stadsmuur. Een kabelbaan brengt u naar de 865 m hoge Timpaheuvel en daar kan u genieten van een heel mooi panorama over het centrum.
Brasov is naast een toeristisch centrum en een universiteitsstad, ook de belangrijkste industriële en commerciële stad van de Karpaten.

Heel avontuurlijk is het beklimmen van de  Canionul Sapte Scari (Zeven trappenkloofeen nauwe zeer diepe kloof die door middel van 7 lange en volledig verticale ijzeren ladders kan overwonnen worden.  Deze kloof ligt op 10 km van het centrum richting Predeal langs de E60.

Poiana Brasov

Poiana Brasov even ten zuiden van de stad, is het bekendste ski-oord van Roemenië. Je vindt er pistes voor ieders kunnen en een ruim aanbod aan hotelfaciliteiten. Nog meer mogelijkheden voor bergwandelingen, bergbeklimmen, skiën en snowboarden zijn er in de Prahovavallei (ten zuiden van Transsylvanië): Sinaia, Predeal, Busteni, …

Het kasteel van Bran

Het kasteel van Bran, 20 km ten zuidwesten van Braşov, op de weg naar Câmpulung, beschermt de Rucarpas die door de Karpaten toegang geeft tot Braşov. Om vrij onduidelijke redenen wordt het in verband gebracht met Vlad Ţepeş, aka Dracula. 

Sinaia: Peles Castle

In de vallei van de Prahova ligt Sinaia, de Parel van de Karpaten, gekend als ski-oord en om de zomerresidentie van Koning Carol I: het Peleşpaleis. Het werd gebouwd tussen 1875 en 1883 in neo-renaissancestijl in opdracht van Koning Carol I. Architect was de Oostenrijker Johannes Schultz uit Lviv (Lemberg, nu in de Oekraïne). Peleş telt meer dan 160 kamers die alle even rijkelijk maar in verschillende stijlen zijn ingericht. In 1947 werd koning Michael I door de communisten uit het kasteel verdreven maar in 2008 nam hij er opnieuw zijn intrek. Peleş was de zomerresidentie van de koninklijke familie. Op het koninklijke domein staat nog een tweede kasteeltje Pelişor. Het koninklijk paleis  in Sinaia bezoeken is een aanrader voor iedereen. 

Cluj Napoca

Cluj Napoca is de hoofdstad van de regio Transylvanië. De stad heeft een etnisch, religieus en nationaal gemengde bevolking,  kent vandaag een grote economische bloei. Op de Piatia Unirii staat de St.-Michaëls kerk één van de mooiste gotische gebouwen van Roemenië.  In Cluj-Napoca vind je nog meer mooie gebouwen: het Banffy paleis en het Kunstmuseum.vele kerken en synagoges. De Babeș-Bolyai Universiteit  is zeer gekend.

In Cluj is er ook een botanische tuin  met mooie serres: Grădina botanică “Alexandru Borza”

Târgu Mures

Targu Mures is de hoofdstad van de provincie Mures. Het belangrijkste monument van de stad is het Palatul Culturii (Cultuurpaleis)  In de andere uithoek van het centrale plein (Piaţa Trandafirilor),  staan de Orthodoxe kathedraal (1925) en de Romaans-Katholieke kerk (1728).  Er is ook nog de cetate (burcht, einde 15de eeuw), de schitterende synagoge uit 1899, de mooie Biblioteca Teleki-Bolyai  en het Museum voor Etnografie en Volkskunst.  

Andere historische steden in Transsylvanië zijn Bistriţa, Reghin, Turda (met indrukwekkende zoutmijnen),  de badplaats Sovata met het populaire Berenmeer (Lacul Ursu), …

Alba Iulia

Alba Iulia is een oude vestingstad.  In de oude stad kunnen bezoekers een wandeling maken langs de brede, met bomen omzoomde straten van de Habsburgse citadel. Zowel de orthodoxe als de rooms-katholieke kathedraal die in de citadel gelegen zijn,  zijn een bezoek waard. 

Sighisoara

Sighisoara is de parel van Transsylvanië.  Het is de geboorteplaats van Vlad Tepes (Dracula), de grootste bewoonde middeleeuwse ‘cetate’ in heel Oost-Europa en een ommuurde stad met torens gebouwd en verdedigd door de gilden. Ongeveer elk gebouw in de ommuurde stad is een geklasseerd monument. 

Turda, van zoutmijn tot pretpark.. 

Salina Turda is één van de meest bijzondere pretparken ter wereld. Breng warme kleding mee en vooral niet bang zijn voor het donker …..

Transsylvanië is een gebied dat rijk is aan zout. Zout was – in de middeleeuwen meer nog dan vandaag – een onmisbaar mineraal voor mens en dier. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Transsylvanië heel wat zoutmijnen telde: Slanic Prahova (provincie Prahova), Ocna Dejului (provincie Cluj), Praid (provincie Harghita), … en Turda (provincie Cluj). De huidige mijn, omgetoverd in een populaire toeristische attractie, dateert van de 17de eeuw maar de eerste mijnactiviteiten in Turda werden al in 1271 vermeld. In de mijn kan je verschillende grote ruimtes bezoeken die elk een attractieve aankleding kregen. Decoratieve elementen en een feeërieke belichting maken van de Salina Turda een unieke ervaring.

Bicaz-chei en Lacul Rosu

De route langs het Lacul Roşu (Bicaz-Gheorgheni) biedt  een fenomenaal spektakel: de Cheile Bicazului. Een indrukwekkende canyon die door de Bicaz rivier héél diep ingesneden is in het Hășmaș gebergte. De Cheile (letterlijk: de sleutels) ligt op de grens van de provincies Harghita (Transsylvanië) en Neamţ (Moldavië) en is werkelijk de smalle toegangspoort die beide regio’s verbindt. Wie vanuit de richting Gheorgheni komt moet een paar indrukwekkende haarspeldbochten én een tunnel nemen om in de ‘cheile’ af te dalen. De Cheile Bicazului is een geliefkoosde pleisterplaats voor bergbeklimmers die er zich kunnen uitleven op de steile canyonwanden. Maar het gebied biedt nog veel meer mogelijkheden voor wie van avontuurlijke sporten houdt. 

Dinopark in Rasnov 

Het is het grootste dinosaurussenpark in Zuid-Oost-Europa. Je vindt er, naast boomhutten, tokkelbanen (kabelritten) en een cinema, niet minder dan 45 levensgrote en wetenschappelijk erg betrouwbare replieken van gekende en minder gekende dinosaurussen.  De ingang van het park ligt dichtbij het gerestaureerde kasteel van Râsnov.

Cisterciëncersklooster van Cârta

Rustig gelegen langs de weg van Sibiu naar Fagaras (en Brasov).  Deze abdij was de meest oostelijk gelegen abdij van de Cisterciënzerorde. Je kan de ruïne bezoeken, de kerk is trouwens nog in gebruik.  De Transfagarasan (zie Oltenia) pas vertrekt ook op het kruispunt van weg 68 met Cârta.

Hunedoara kasteel 

In het westen van Roemenië ligt de stad Hunedoara. De oudste delen van het Corvin-kasteel zijn van de 14de eeuw. 

Sarmizegetusa Regia: Unesco Erfgoed

De Dacische forten van het Orăștiegebergte is een groep van zes forten, gebouwd door de Daciërs in het Orăștiegebergte in het huidige Roemenië. De forten stammen uit de periode van de eerste eeuw v.Chr. en de eerste eeuw na Chr. Tijdens de Dacische Oorlogen  wordt Decebal verslagen tijdens de tweede Trajaanse veldtocht in zijn hoofdstad Sarmizegethusa Regia(106). De zes Dacische forten staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO  en zijn gelegen in de volgende dorpen: Sarmizegetusa Regia, Costesti-Cetatuie , Costesti-Blidaru, Luncani-Piatra Rosie, Bãnita, Cãpâlna: kaartje met forten. De weg naar Sarmizegetusa Regia (laatste 19km) is vernieuwd. 

Sarmizegetusa 

Na de overwinning van de Romeinen op de troepen van Decebal werd Sarmizegetusa gesticht als nieuwe hoofdstad van hun provincie Dacië.  Dit Sarmizegetusa ligt langs weg nummer 68 tussen Caransebes en Hateg. Archeologische opgravingen legden de ruïnes bloot van een amfitheater dat plaats bood aan 5000 mensen. Ook ontdekten archeologen een forum, enkele tempels en een aquaduct. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.