Oltenia

CrisanaMaramuresBucovina
TranssylvaniëBanaatOltenia
MunteniaMoldaviëDobrogea

Oltenia is een regio in het zuidoosten van Roemenië. De benaming verwijst naar de rivier Olt, die de grens vormt met de streek Muntenia. De Fagarasbergen scheiden Oltenia in het noorden van Transsylvanië.

Craiova

 © Robert Baloi.

© Robert Baloi.

Craiova is één van de grootste Roemeense steden en telt net iets meer dan 300.000 inwoners. De universiteitsstad ontstond uit de oude vestiging van de Geto-Dacische stam genaamd ‘Pelendava’. Daarnaast is de stad ook bekend als geboortestad van Petrache Poenaru, de uitvinder van de vulpen.

Craiova is de oudste industriestad van het land. De auto- en spoorwegindustrie heeft hier gigantische afmetingen aangenomen. Omdat er in de 19e eeuw, in en rond de stad, het ene na het andere gewelddadige Russisch-Turkse treffen plaatsvond, is er van Craiova niet heel veel aantrekkelijks meer over. De moeite waard is de St.-Dimiter- kerk, die gebouwd werd door prins Matei Basarab in 1652 en herbouwd werd in 1885 onder leiding van de Franse architect Lecomte de Noüy. De tweede interessante kerk is de Obedeanu- kerk uit 1748, waarin vanaf 1755 de eerste Grieks-Roemeense school gevestigd was. Daarnaast is ook de kerk van het Cosuna klooster ook een bezoekje waard. Het is het oudstee, resterende gebouw in Craiova en dateerd uit de 15e eeuw. Het klooster bevind zich ongeveer 3 kilometer buiten het stadscentrum. De Madona Dudud kerk is gekend voor zijn muurtekeningen, welke voltooid werden door de gekende Roemeense schilder Gheorghe Tattarescu (1818 – 1894).

Het Kunstmuseum is gevestigd in het paleis van Dinu Mihail, dat gebouwd werd in 1896 in Frans- academische stijl. Het museum herbergt drie belangrijke werken van Brâncusi, waaronder De kus. Ook verdient het Etnografisch Museum (Stradâ Bassarab 14) bezocht te worden, vooral omdat dit zijn onderkomen heeft in het Casa Bâniei, een gouverneurswoning die in 1699 gebouwd werd op last van cultuurvorst en meesterarchitect Constantin Brânceveanu. Zij die op zoek zijn naar een beetje verademing, kunnen een bezoek brengen aan het Nicolae Romanescu Park.

Targu Jiu

© Emilian Robert Vicol.

© Emilian Robert Vicol.

Een bezoek aan Targu Jiu is een must voor alle kunstliefhebbers. Deze voormalige marktstad is nauw verbonden met Constantin Brancusi, door velen beschouwd als de vader van de moderne beeldhouwkunst. Deze ‘poort van de kus’ is één van zijn gekende werken dat te vinden is in Targu Jiu. Als je een bezoek brengt aan deze stad, is het ook de moeite om door te rijden naar Hobita, het dorpje waar Brancusi woonde.

De stad Targu Jiu ligt aan de voet van de Karpaten en aan de oevers van de rivier Jiu. Deze voormalige Romeinse nederzetting was van strategisch belang omdat het gebied directe toegang verstrekt tot het hedendaagse Transsylvanië. In de Jiu vallei werd ook zwaar gevochten tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De drie sculturen van Brancusi, waaronder de Poort van de Kus, werd gecreeërd als monument voor de 8.500 Roemeense soldaten die stierven ter verdediging van de vallei tegen het oprukkende Duitse leger.

Targu Jiu is ook de hoofdstad van de provincie Gorj, een gebied gekenmerkt door glooiende weilanden, met gras begroeide heuvels en bergen en vele natuurlijke en culturele attracties om te ontdekken. Kleine steden en dorpen liggen verspreid in deze provincie en bevatten een aantal prachtige voorbeelden van de traditionele architectuur.

Horezu klooster

Op de weg van Targu Jiu naar Curtea de Arges vind je het Horezu klooster, het grootste klooster in Walachije en UNESCO-werelderfgoed. Dit klooster werd gesticht in 1690 door Prins Constantijn Brancoveanu. Het bouwwerk is bekend omwille van de rijke details in de sculpturen, omwille van de religieuze composities, de beschilderde decoratieve werken en de collectie waardevolle fresco’s en iconen.

Het nabijgelegen dorp Horezu is één van de bekendste plaatsen in Roemenië voor keramiek. Bijna een eeuw geleden onderwezen de lokale zusters er de technieken van het pottenbakken, evenals van het beschilderen van keramiek. Sindsdien komen mensen van overal ter wereld naar Horezu voor het gekende keramiekwerk.

Curtea de Arges

Zo’n tachtig kilometer ten oosten van Horezu vind je in Curtea de Arges een ander architecturaal pareltje: het 16de eeuwse  klooster (Manastirea Curtea de Arges). De eerste twee koningsparen van Roemenië liggen hier ook begraven.

Transalpina pas

© Dan Marinescu

© Dan Marinescu

De Transalpina, DN 67C,  ligt in het Parang-gebergte van de Zuidelijk Karpaten en verbindt Novaci in Oltenië met Sebeș in Transylvanië. Het is één van de meest spectaculaire bergpassen van de Karpaten en zo’n 148 kilometer lang. De Transalpina werd in 1935 geopend door koning Carol II van Roemenië.  De Duitse troepen gebruikten de weg voor militaire transporten. Tot 2012 was de weg niet geschikt voor het gewone verkeer maar wel heel geliefd bij Enduro-rijders. In 2007 starten de werken om er een moderne weg van te maken zodat een snelle verbinding mogelijk is tussen Oltenia en Transylvanië.  In 2012 werd de weg geopend voor het verkeer. Het hoogste punt van de Transalpina is de Urdele pas op 2145m. 

Transfagarasan

De Transfăgărăşan, DN 7C  is de tweede hoogste bergpas, na de Transalpina. De weg klimt over het Făgăraşgebergte, de hoogste bergen van Roemeniё, en verbindt twee historische provincies: Transylvaniё en Oltenia. De Transfăgărăşan is één van Roemenië’s favoriete vakantiebestemmingen en dat komt niet alleen door het spectaculaire landschap en de natuur maar ook door de vele culturele trekpleisters die op deze weg te zien zijn. De weg reikt tot een hoogte van boven de 2.000 meter, heeft scherpe haarspeldbochten en meer tunnels en viaducten dan elke andere weg in Roemenië..

© Howard Chalkley

© Howard Chalkley

De weg vertrekt aan de zuidelijke kant van het gebergte in de buurt van Curtea de Argeş, verder langs het Poenari Fort, het echte kasteel van Dracula. Deze ruïne was eeuwen geleden de woning en regeringsplek van Vlad Țepeş. Het fort is tegenwoordig gerenoveerd en open voor bezoekers. Daarna stijgt de weg verder tot de Vidraru meer. Het uitzicht is heel indrukwekkend als  je over de 166 m hoge dam rijdt, met het reusachtige meer aan de linkerkant. Daarna gaat het verder langs de “Capra” waterval op een hoogte van 1690 m. Deze waterval is 40 m hoog en het watervolume dat hier valt, is zo groot dat de waterval bijna nooit bevriest. Na de waterval gaat de weg de Bâlea Tunnel in. Met een lengte van 887m, is de Bâleatunnel de langste autotunnel van Roemeniё. De Tranfagarasan eindigt op de E60 ter hoogte van het dorpje Carta in Transylvanië en kan natuurlijk ook in de andere richting gereden worden.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.