Muntenia

CrisanaMaramuresBucovina
TranssylvaniëBanaatOltenia
MunteniaMoldaviëDobrogea

Muntenia is de regio rond de hoofdstad Boekarest en van de oliestad Ploiesti. Naast de hoofdstad kan je in deze regio makkelijk een bezoek brengen aan het Bucegi-gebergte en is een rit over de Transfagaras een niet te missen ervaring.

Boekarest

Boekarest is de hoofdstad van Roemenië. Met 1,9 miljoen inwoners (in 2014) is het veruit de grootste stad van het land. Boekarest ligt in het zuidoosten van het land aan de rivier de Dâmboviţa. Boekarest is een relatief jonge stad. Ze werd voor het eerst vermeld in 1459. Prins Vlad III van Wallachije (beter bekend als Vlad Dracula) zou zijn residentie hebben verlegd van Târgoviste naar het meer zuidelijke Boekarest. Maar in feite bleef Târgoviste nog tot 1714 hoofdstad van Wallachije. Het was prins Constantin Brâncoveanu die Boekarest in 1698 tot zijn hoofdstad maakte. In februari 1859 werd ze de hoofdstad van de Verenigde Provincies van Walachije en Moldavië, die sinds december 1861 Roemenië heten. In de tweede helft van de 19de eeuw groeide Boekarest uit tot een mondaine stad, zo mondain dat ze “Le Petit Paris de l’Orient” werd genoemd.

© Fusion of horizons.

© Fusion of horizons.

Het Roemeens Atheneum (Roemeens: Ateneul Român) is een concertgebouw in het midden van de hoofdstad. Het gebouw dateert uit 1888 en geeft onderdak aan het filharmonisch orkest dat naar George Enescu is genoemd. Voor het gebouw staat trouwens een standbeeld van de grootste componist van Roemenië. Hanul lui Manuc is het oudste hotel van Boekarest dat nog steeds in gebruik is. Het is een merkwaardige oase van rust in het centrum van Boekarest. Aan de overkant ligt het Oud Koninklijk Hof, de Curtea Veche. Het hotel werd gebouwd in 1808. De Piața Universității (Plein van de Universiteit) is een plein in Boekarest, tegenover de Universiteit van Boekarest. Aan het plein vind je het Nationale Theater en het Intercontinental Hotel (het hoogste gebouw van Boekarest). Op het plein worden vaak muziekconcerten gegeven.

Om zijn naam als Parijs van het Oosten eer aan te doen heeft Boekarest ook een heuse Arc de Triomphe. Die staat aan de Șoseaua Kiseleff, in het noordwesten van Boekarest. De triomfboog is 27 meter hoog en werd opgericht om het einde van de eerste wereldoorlog te herdenken. Elk jaar op 1 december wordt de Nationale Dag van Roemenië er gevierd met een militaire parade.

© Costel Slincu.

© Costel Slincu.

De Roemeense hoofdstad telt met Cişmigiu en Herᾰstrᾰu twee befaamde parken. Midden in het eerste park ligt het Cişmigiumeer waar je een roeibootje kan huren. In de winter wordt er volop geschaatst. Ook Herᾰstrᾰu werd aangelegd rond een groot meer. Het Herᾰstrᾰupark ligt in de onmiddellijke omgeving van de triomfboog en een bezoekje is dus makkelijk te combineren.

Naast een aantal klassieke, monumentale gebouwen die typisch zijn voor het interbellum vind je in Boekarest ook een aantal gebouwen die de roem van het socialisme moesten uitstralen. Deze bouwgolf werd versterkt door de zware aardbeving van 1977. Een groot aantal gebouwen in de oude binnenstad werd verwoest. © Dennis Jarvis. Nicolae Ceauşescu zag hierin een kans om het historische deel van de stad verder af te breken. Hij wou er een megalomaan voorbeeld van socialistische architectuur planten, het zogenaamde Centru Civic met het monumentale Paleis van het Volk als kroonjuweel. Dit Paleis van het Volk is het grootste gebouw van Europa (340.000 m² vloeroppervlakte) en het tweede grootste ter wereld. De bouw ervan werd aangevat in 1983. Bij de val van Ceauşescu was de constructie wel voltooid maar nog niet volledig afgewerkt. De binnenafwerking is ronduit rijkelijk met marmer en edelhout. Je vindt er o.m. de grootste kroonluchters ter wereld. Het Paleis van het Volk is een bezoek meer dan waard.

Tussen de grote boulevards van het centrum ligt de Lipscani buurt, bekend onder de bewoners als “Het oude centrum” (Centrul Vechi). De naam “Oud centrum” is natuurlijk geen toeval, want hier zijn de ruïnes van Curtea Veche (het oude hof), het oudste gedeelte van de stad, te vinden. In het begin van de 16de eeuw werd hier de Vorstelijke Kerk gebouwd, waar de leiders van het land voor de volgende 200 jaar werden gekroond. De kerk is vandaag nog in gebruik en is de oudste kerk van Boekarest.

Tot slot is het nog vermeldenswaardig dat Boekarest een efficiënt en goed uitgerust net van openbaar vervoer heeft. Er zijn bussen en er is een nog steeds groeiend metronet. De lijnen M5 en M6 (die de stad met de luchthavens verbindt) zijn nog in aanleg of in ontwerp.

Bucegi-gebergte

Het Bucegi gebergte ligt 120 km ten noorden van Boekarest. Het hoogste punt van dit gebergte is de Omu Piek die hoger dan 2500 m is; het hele gebied ligt trouwens boven de 2000 m. Het meest spectaculaire uitzicht krijgt men in de buurt van het stadje Buşteni, waar de steile bergkam meer dan 1000m boven de Prahova vallei uitstijgt.

Het gebergte is heel populair onder toeristen. Dat komt door de gemakkelijke bereikbaarheid van het gebied en door het spectaculaire landschap. De twee belangrijkste vertrekpunten voor bergtouristen zijn Sinaia en Buşteni. Vandaar kan men een trektocht beginnen of de kabelbaan nemen tot een hoogte van 2000m.

Boven 2000m ligt de Bucegi alp, van mei tot september is deze alp een festijn voor liefhebbers van wilde bloemen. Naast de bloemen kan men ook hele bijzondere rotsformaties zien. Bij de Babele alp zijn de meest bekende onder deze natuurlijke monumenten te vinden: Babele en Sfinx. Babele (“de oude vrouwen”) zijn een groep zandsteen- en kalksteenrotsen die lijken op paddenstoelen. De Sfinx is een grote rots die de vorm van een mannelijk hoofd heeft. Beide rotsformaties zijn door de regen, wind, vries en dooi in de zachte stenen van het gebergte gemodelleerd. Een andere belangrijke trekpleister van het Bucegi Gebergte is de Ialomiţa grot. Die is 480 m lang, waarvan 400 m bereikbaar is voor toeristen. Voor de ingang van deze grot is een klein klooster uit de 16de eeuw te vinden. Het Bucegi gebergte heeft naast trek- en wandeltochten ook wintersport mogelijkheden te bieden. Er zijn ski-pistes in de beneden-steden Sinaia en Buşteni, maar ook hoog op de berg, naar Valea Dorului.

Trekkings

In het Bucegi geberkte zijn alle bergroutes gemarkeerd met gekleurde bordjes. De bordjes zijn zo opgesteld, dat je het volgende bordje moet zien, wanneer je bij het vorige bordje staat. Zo zou men moeilijk verloren kunnen lopen. De geoefende wandelaar weet natuurlijk dat dit een utopie is. Zorg er dus voor dat je beschikt over een goede kaart, vooraleer je op tocht gaat. In dit gebied wordt ook gepatrouilleerd door het reddingsteam. Er zijn heel wat berghutten, die een maaltijd en overnachting aanbieden, waardoor een langere trekking mogelijk is. Op deze website worden enkele routes beschreven en krijg je ook een overzicht van de berghutten.  

De hoogste berg van Roemenië, de Moldoveanu piek, bevindt zich op een hoogte van 2.544m. De meeste routes naar deze top lopen via de Vistea Mare (een bergtop van 2.527m), Podragu, Sambata of de Vistea vallei. De dichtstbij gelegen dorpen zijn Victoria in het Noorden en Campulung in het Noordwesten. Via deze pagina vind je enkele voorbeelden van meerdaagse trekkings; ter inspiratie voor je eigen bergtocht. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.