Moldavië

CrisanaMaramuresBucovina
TranssylvaniëBanaatOltenia
MunteniaMoldaviëDobrogea

Moldavië ligt in het noordoosten van Roemenië en grenst aan Bukovina,Transsylvanië, Muntenië en Dobrogea. De regio bestaat uit acht provincies. De grootste stad is Iași. Galati is de havenstad gelegen aan de Donau. Bacau en Focsani zijn eveneens gekend. De grootste rivieren in deze regio zijn de Siret en de Proet. De Proet vormt de grens met de republiek Moldavië. De regio dankt zijn naam aan een zijrivier van de Siret: de Moldova. Moldavië is de armste streek van Roemenië.

Steden

Iasi

Iasi is de op twee na grootste stad van Roemenië en de voormalige hoofdstad van het vorstendom Moldavië. Het is het economische, academische en culturele centrum van Moldavië. Er verblijven jaarlijks meer dan 60.000 studenten in de vijf staats- en drie privé-universiteiten. Iași telt meer dan vijftig kerken en heeft ook vijf culturele centra.  Naast de Trei Ierarhi-kerk en het neogotische Cultuurpaleis, waar vier musea in gevestigd zijn (van geschiedenis, technologie, etnografie en kunst) zijn er nog vele interessante gebouwen. In Iasi is ook een gekende botanische tuin. 

 

Focsani

Focsani is de hoofdstad van Vrancea. De stad ontwikkelde zich als een belangrijk handelscentrum tussen Rusland en Zuidoost-Europa. Focșani ligt nabij een geologische breuk, wat het risico van aardbevingen sterk verhoogt. De stad staat dan ook bekend om jaarlijkse aardbevingen. Ook ligt de stad in één van de populairste wijnproducerende gebieden in Roemenië. De omgeving van Focșani heeft mineralen zoals ijzer, koper, steenkool, en aardolie.

Bacau

Bacău ligt ongeveer 300 km ten noorden van Boekarest. Direct ten zuidwesten van de stad ligt een internationale luchthaven, die naar George Enescu is genoemd. Het station van Bacău behoort tot de drukste van Roemenië.

Galati

Galati ligt in het oosten van Roemenië op de linkeroever van de Donau, tussen de mondingen van de Siret en de Proet. Zeeschepen kunnen Galaţi langs de Donaudelta bereiken. De stad heeft een koopvaardij- en een marinehaven, de grootste en oudste scheepswerf van Roemenië en daarnaast veel zware industrie (ijzer en staal). Galaţi was een zwaartepunt van de naoorlogse industrialisatie van Roemenië onder Gheorghe Gheorghiu-Dej en zijn opvolgers.

Bezienswaardigheden

Natuurpark Putna

Dit natuurpark ligt in het noordwesten van Vrancea.  Er wonen nog bruine beren, wolven en lynxen … Edelweiss en nog vele andere planten groeien er. Je vindt er ook de gekende watervallen, genaamd ‘Cascade Putnei’.

Lepsa klooster

Het oorspronkelijke Lepsa klooster werd gebouwd in 1774 maar geraakte verwoest in 1929. In 1992 werd gestart met de nieuwbouw.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.