Banaat

CrisanaMaramuresBucovina
TranssylvaniëBanaatOltenia
MunteniaMoldaviëDobrogea

Geschiedenis

De Banaat is een historische regio die grotendeels in het zuidwesten van Roemenië ligt. Het omvat de Roemeense provincies Caras-Severin en Timis, maar ook de Servische streek ten noorden van de Donau, een stukje Oost-Hongarije tot aan de Tisza, een deel van de provincie Arad tot aan de Mures en een klein stukje van de provincie Mehedinti. De Oostenrijkers hebben het gebied in 1716 op de Turken veroverd na 2 eeuwen Ottomaanse overheersing. De streek werd vanaf dan actief gekoloniseerd door Oostenrijk. Naast de oorspronkelijke bewoners, Roemenen en Serviërs, werden er nu veel Duitse dorpen gesticht (Swaben). Omstreeks 1830 kwamen de laatste golf Duitssprekende inwijkelingen vanuit Bohemen. Dit alles verklaart het multi-etnisch karakter van deze streek.

 

Geografie

Het westen van de Banaat behoort tot de Hongaarse laagvlakte. Het landschap bestaat uit monotoon vruchtbaar akkerland met uitgestrekte weilanden, maïs- en zonnebloemvelden. Midden hiervan ligt de hoofdstad van de Banaat: Timisoara, een bezoek zeker waard. In het oosten vormen de zuidelijke Karpaten het “Banater gebergte”. Hier liggen de ongerepte natuurgebieden en vernauwt de Donau om zich door het bergmassief te wringen tot de zogenaamde “De ijzeren poort”.

Steden

Timisoara

Timisoara, de hoofdstad van de Banaat, nu hoofdstad van provincie Timis wordt culturele hoofdstad van Europa in 2021. Het heeft een internationale luchthaven. Hier ontstond de opstand tegen dictator Ceaucescu in 1989 waarbij 70 mensen het leven verloren. De vertolker van Tarzan, Johnny Weissmuller, werd er geboren. De stad is fier op haar geschiedenis en haar westers uitzicht. Ze kreeg reeds in 1884 elektrische straatverlichting, mogelijk als eerste Europese stad. Vele gebouwen in barok bepalen het stadsbeeld in het centrum (Klein Wenen). Het Plein van de overwinning (Piata Victoriei) wordt gedomineerd door de grootste orthodoxe kathedraal van Roemenië, langs de andere zijde staat het operagebouw. Het is een moderne stad, met veel groen en een bezoek waard. Een van de bruggen over de Bega is gebouwd naar een voorbeeld van Gustave Eiffel. De universiteit en ziekenhuizen hebben een uitstraling tot ver in het binnenland. Economisch is de omgeving van Timisoara een welvarende streek met vele westerse investeringen.

 

Resita 

Resita stoomlocomotiefResita is de hoofdstad van de provincie Caras-Severin. De stad is gesticht in de 18de eeuw tijdens het Oostenrijks-Hongaarse bewind. In de omgeving werd steenkool en ijzererts gedolven. Het werd een belangrijk centrum van de ijzer- en metaalindustrie met hoogovens midden trieste hoogbouw. De bevolking nam met 20% af sinds de revolutie en de gieterijen (turbines voor waterkrachtcentrales, scheepsmotoren voor zeeschepen) zijn nu meestal ruïnes.  Resita heeft een openlucht stoomlocomotieven museum waar alle types locomotieven die er gebouwd werden, vertegenwoordigd zijn. De stad die ooit fier verkondigde dat enkel hun kwaliteitsvolle gesmede klinknagels door Gustav Eiffel aanvaard werden om de Eiffeltoren te bouwen, maakt nu een economische zwanenzang door. De hoop wordt gesteld op de ontwikkeling van het toerisme in de natuurparken in het Banater gebergte.

Baile Herculane 

Baile HerculaneBaile Herculane ligt in het mooie dal van de Cerna. Het is één van de bekendste kuuroorden van Roemenië. De warmwaterbronnen waren reeds bij de Romeinen gekend. Dit stadje heeft zeer veel overnachtingsmogelijkheden en kan als startplaats dienen voor vele uitstappen naar de natuurparken en bezienswaardigheden in de omgeving.01 panorama

 

 

 

 

 

 

Oravita 

Oravita ligt op 55 km van Resita. Je kan de auto ook in Anina laten staan en daar de bergtrein nemen naar Oravita . HetMihai Eminiscu theater” is zeker het bezoeken waard. Het is een kopie van het Burg theater in Wenen dat ondertussen afgebroken is. Als je  verder het stadje ingaat, passeer je het keizerin Sissi-monument aan de katholieke kerk, tot hier kwam het Oostenrijks-Hongaarse rijk ten tijde van deze keizerin. Ook de oudste apotheek van de mijnstreek is hier te bezoeken: deKnoblauch”-apotheek.

Recas

In  Recas 25km ten oosten van Timisoara worden excellente wijnen geproduceerd voor de kenners, maar ook  lekkere wijnen voor winkelketens voor de ganse wereld.  Cramele Recas heeft de moderne technologie in huis om constant hoge kwaliteit te bottelen en te maken wat de klant graag drinkt: een Brits-Australisch-Spaanse wijn uit Roemenië, maar wel gesmaakt, zie de vele medailles van de laatste 10 jaar. De eeuwenoude wijntraditie de drie laatste eeuwen in stand gehouden door de Swabische inwoners. In 1990 was alles in verval. De Brit Philip Cox kocht de wijngaarden en zette een Australisch-Spaans team in om zijn droom, een succesvol wijnbedrijf,  waar te maken en de meest moderne productiemethodes toe te passen. Meer dan 600ha wijnstokken werden gerooid en opnieuw aangeplant met de beste wijnstokken uit Frankrijk en Italië . Na een enorme investering is het één van de modernste wijnmakerijen in de wereld en heeft momenteel de meest vooruitstrevende afvalwaterbehandeling in Europa. Ze zijn gesteld op wijntoerisme met verschillende wijnproefprogramma’s met of zonder maaltijd. 

Ook de wijnen van Petrovaselo zijn gekend.

Bezienswaardigheden

Voor de natuurliefhebbers, wandelaars en mountainbikers zijn de Banater bergen een zeer ongerept bosrijk gebied waarin dagenlang kan worden getrokken.

Natuurpark Portile de Fier (ijzeren poort)

Dit natuurpark heeft een oppervlakte van 115.665 ha! Het volgt de loop van de Donau, waar deze zich door de zuidelijke Karpaten wringt. Aan de Donau zijn vele pensions met moderne accommodatie. Een fietstocht van Moldova-Noua tot Orsova door de indrukwekkende kloof is de moeite waard. De Donau is hier op sommige plaatsen 120m breed en 60m diep. Het hoofd van Decebal uitgehouwen in de rotsen is een trekpleister. Ook is er een ganse reeks wandelingen bewegwijzerd o. a.  naar de basaltrots van Trescovat. Voor de mountainbikers zijn er mooie trips te plannen. De route van Liubcova via het Tsjechische dorpje Ravensca (Rovensko) tot Sopotu Nou is een aanrader. De mogelijkheden zijn onbeperkt.

 

Cheile Nerei – Beusnita Nationaal Park

Het Beusnita Nationaal park heeft een oppervlakte van 36.758 ha en is een karst massief doorsneden door de Nera rivier. De Cheile Nerei, kloof van de Nera-rivier, is één van de mooiste wandeltochten in Roemenië, met vele uitgehouwen tunnels en richels in de bergwand (deze zouden nog uit de tijd van de Romeinen stammen). Dit gebied kwam  in de kijker omdat de Bigar waterval door World Geography in 2013 aangewezen werd als de mooiste waterval ter wereld. Ze ligt naast de verkeersweg RN57 onder Anina, juist op de kruising met de 45ste breedtegraad (Paralela 45) en is dus zeer goed bereikbaar. Dieper in het natuurpark kan men na een wandeling van een tiental kilometers vanuit Sasca Romana ook de watervallen van Beusnita bezoeken, enig mooi.


Semenic – Cheile Carasului Nationaal Park

Het Cheile Carasului nationaal park heeft een oppervlakte van 36.665 ha met onbeperkte wandel- en mountainbikepaden. Er zijn ruwe rivierkloven, grotten, dolinen en uitgestrekte beukenwouden. Een mountainbiketocht  vanuit Valiug Crivaia (vele pensions) via de bronnen van de Nera tot in Borlovenii-Veche over een historisch keienpad (ongeveer 40 km) door de ongerepte natuur is zeker de moeite.

Domogled – Valea Cernei Nationaal Park

fiche Het banaat blz 3 foto bizonHet Valea Cernei nationaal park heeft een oppervlakte van 61.200ha waarvan 44.500ha bos. Er zijn diepe kloven, uitgesleten door de Cerna rivier, kalkrotsen die verticaal omhoog pieken, grotten en watervallen. Uit de barsten in de rotsen ontsnappen in de buurt van het kuuroord Baile Herculane, zwavelachtige dampen. Deze vulkanische ondergrond zorgt ook voor warmwaterbronnen. Hier, aan het dorpje Armenis, heeft het WWF recent een “rewilding” project opgezet dat kan bezocht worden. Europese bizons uit kweekprogramma’s uit gans Europa werden in een gebied van 59.000 ha uitgezet. Men hoopt dat de kudde over enkele jaren meer dan 200 dieren telt.  Na een afspraak met de rangers kan men in hun gezelschap bizons gaan spotten in het natuurpark. 

Ten noorden van dit park ligt het massief van Godeanu en Tarcu met toppen boven de 2200m.

Tarcu


De watermolens van Eftimie Murgu: Unesco erfgoed

Nergens in Europa staan er zoveel watermolens op een beek, de Rudaria. 22 molens werden gerestaureerd en toegankelijk gemaakt. De molens zijn door de families in dienst voornamelijk om mais te malen voor mamaliga en voor veevoeder. De molens hebben een horizontaal turbine-rad en wijken sterk af van de Vlaamse watermolens.

Trei Ape

Trei Ape is een klein stuwmeer in het Banater bergland waar 3 riviertjes  samenkomen. Naast het meer liggen de dorpjes Brebu Nou en Garana. Tot in 1990 waren dit Boheemse dorpen met Duitssprekende bewoners: Weidenthal en Wolfsberg gesticht rond 1827.  Na de revolutie trokken de bewoners terug naar de heimat… Zuid-Duitsland. Beide dorpen werden vakantiedorpen voor de rijken uit Timisoara. Nu, 20 jaar later, keren vele Duitsers of hun kinderen terug naar hun geboorteplaats. Er zijn veel pensions, restaurants, campings en onbeperkte wandel- en fietsmogelijkheden. Ook de moto-enduro fanaten “Enduromania” hebben hier hun hoofdkwartier en hebben de streek in detail in kaart gebracht. Het jaarlijkse jazz-festival  in Garana- Wolfsberg trekt duizenden bezoekers.

Ski-oorden

Muntele Mic is een ski oord in de omgeving van Caransebes met de hoogste piste op 1802m Er zijn 3 skiliften. Dit ski-oord ligt in het Retezat-Godeanu gebergte. Restaurants, hotels, pensions en cabans zijn gerenoveerd.

Een 50-tal km verder in de omgeving van Valiug ligt een tweede ski-oord: Semenic in een nationaal park. Hier zijn de investeringen niet allemaal gelukt en het oogt wat slordig en aftands. In beide is er véél sneeuw van december tot april.

Anina – Oravita spoorweg

De Anina-Oravita spoorweg is een lijndienst die reeds 150 jaar bestaat en de stadjes Anina en Oravita verbindt. Het is de eerste bergspoorweg aangelegd in Roemenië. Hij ligt er nog schijnbaar onveranderd bij, en tweemaal daags wordt de lijn nog gereden, vroeger met stoom- nu met dieseltractie.  Deze bergspoorweg van 33 km is aangelegd in 1854 om steenkool vanuit Anina naar Oravita te brengen. Er zitten 14 tunnels, 10 viaducten en 143 bochten in het traject.  Oorspronkelijk was de bouw goedgekeurd door de kanselarij in Wenen voor “dierlijke tractie” De trein doet 2 uur over het traject, en 2 uur terug.

Anina - Oravita spoorlijn

25 Anina - Oravita stationnetje

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.