Crisana

CrisanaMaramuresBucovina
TranssylvaniëBanaatOltenia
MunteniaMoldaviëDobrogea

Crișana ligt in het westen van Roemenië. Het bestaat uit de twee districten: Bihor en Arad. Het gebied grenst aan het Banaat, het Maramures , Transsylvanië in het oosten en Hongarije in het westen. De naam Crișana is afgeleid van de drie Cris rivieren: Crișul Repede, Crișul Alb en Crișul Negru. De Crișul Repede stroomt door de grootste stad van Crișana, Oradea.

Arad

Arad ligt op 50 km van de Hongaarse grens. Doorheen de geschiedenis was Arad in handen van Turken, Habsburgers (Oostenrijk) en Hongaren. Sinds 1920 behoort Arad tot Roemenië. Tien procent van de bevolking is Hongaars. De stad was door de eeuwen heen een militair steunpunt op de rechteroever van de Mures. De Habsburgers bouwden er een stervormige citadel (1783).

Veel belangrijke gebouwen in Arad bevinden zich aan de Bulevardul Revoluției, de noord-zuidas van het langgerekte stadscentrum. Aan deze boulevard staan het neoclassicistische stadhuis (1876), het eclectische Cenadpaleis (1887),  en het neoclassicistische theater (1874), dat de Boulevard van de Revolutie aan de zuidkant afsluit.  Schuin tegenover het theater ligt de Rooms-Katholieke kathedraal van Arad. In het centrum vindt u ook het palatul cultural, het cultuurpaleis, het stadsmuseum, de stadsbibliotheek en de filharmonie.

Foto’s door Sille Claessen.

Oradea

In Oradea is het Paleis van de Zwarte Adelaar zeker een aanrader. Dit paleis is gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw. Het is een meesterwerk van de zogenaamde Secessiestijl en herbergde een theater, danszalen, een casino en kantoorruimte. Een tweede plek om niet te missen is het stadhuis; slechts een paar jaren vroeger gebouwd op de plaats van het bisschoppelijk paleis. De uurwerktoren diende ook als uitkijktoren om branden in de stad tijdig waar te nemen. Ironisch genoeg brandde de toren zelf af in 1944. Hij werd gelukkig heropgebouwd. Even imposant is de Romaans-Katholieke Kathedraal, uiteraard wat ouder dan de twee vorige. De kathedraal werd gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw en had achtereenvolgens een Weense en een Italiaanse architect. Als u de kerk bezoekt, vergeet vooral niet binnen te gaan en te genieten van de overweldigende schoonheid van dit monument. 

Foto’s door Sille Claessen.

Baile Felix: 

Baile Felix is  bekend voor zijn thermaal baden en spa’s. Het bestond reeds in de 18de eeuw. 

Natuurpark: Apuseni-gebergte 

Het Apuseni-natuurpark, deel van de westelijke Karpaten, is bijzonder geschikt voor wandelingen, mountainbiken, en andere buitensporten. Er zijn duizenden kilometers boswegen waarvan er reeds vele op kaart en gps gezet zijn. De kalksteen ondergrond zorgt voor een enorme rijkdom aan bloemen en planten Het is een karst landschap met heel spectaculaire canyons en grotten. De berengrot is één van de bekendste. De foto’s hieronder tonen de grot die werd gebruikt in de film van The Lord of the Rings. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.