Bucovina

CrisanaMaramuresBucovina
TranssylvaniëBanaatOltenia
MunteniaMoldaviëDobrogea

De Bucovina is een landstreek in het noorden van Roemenië, gelegen tussen de Maramures, Oekraïne, de republiek Moldova en de landstreek Moldavië. De streek valt ongeveer samen met de huidige provincie Suceava. Het historische Bucovina bestond uit het huidige Roemeense Bucovina en het Oekraïense Bucovina (nu provincie Tjernivtsi). De belangrijkste stad is Suceava, hoofdstad van de gelijknamige provincie. Suceava heeft een eigen luchthaven met dagelijkse vluchten vanuit Boekarest. De Bucovina is vooral gekend voor zijn kloosters en zijn prachtige natuur. Hier kan je wandelen, paardrijden, fietsen, … naar hartenlust.

Kloosters 

© Pjotr Krawiec

© Pjotr Krawiec

Moldovita, Sucevita, Humor, Voronet, Putna… het zijn namen die zoet klinken in de oren van liefhebbers van orthodoxe kloosters. Wat is er dan zo bijzonder aan die kloosters op verlaten locaties? De meeste bezoekers komen hier voor de fresco’s die niet alleen de muren en plafonds aan de binnenkant bedekken maar ook de buitenmuren. Omdat regen en sneeuw niet meteen goede vrienden zijn van zulke prachtige fresco’s werden de kloosterkerken voorzien van ruime, overstekende daken. De meeste werden in de 15de en 16de eeuw gebouwd met schenkingen van de plaatselijke heersers. Zij waren een soort boetedoening voor de wreedheden van de oorlogen die ze haast onophoudelijk voerden. Het klooster van Voronet werd gebouwd in 1488 onder Stefan Cel Mare, dat van Moldovita in 1532 onder Petrus Rares. De kloosters vertonen een grote verscheidenheid aan voorstellingen (portretten van heiligen, scènes uit het leven van Christus, de Apocalyps, …) en dominerende kleuren. In Moldovița vind je bijvoorbeeld een imponerend fresco van de belegering van Constantinopel, in Sucevita een merkwaardige ‘ladder naar de hemel’. Putna, het klooster dat aan de grens ligt met Oekraïne, wordt wel eens ‘het schrijn van de Bucovina’ genoemd omdat naast Stefan Cel Mare ook Petrus Rares en Stefans zoon en opvolger Bogdan de blinde er begraven liggen. De meeste kloosters zijn nog steeds actieve kloosters die je niet zo maar in short of bikini kan bezoeken.

Moldovita

Het klooster van Moldovita (1532) is één van de bekendste kloosters van de Bucovina; het staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Je vindt het in Vatra Moldoviței (70 km ten westen van Suceava). Eén van de bekendste fresco’s op de buitenmuren is ‘het beleg van Constantinopel’. Geel en blauw zijn de dominerende kleuren in de fresco’s. Moldovița is nog steeds een actief nonnenklooster. In het nabijgelegen dorp Moldovita vind je voldoende overnachtingsmogelijkheden én twee bijzondere attracties: het museum van beschilderde eieren (van de wereldberoemde artieste Lucia Condrea) en de Mocanita (smalspoortrein die oorspronkelijk alleen voor de bosbouw werd ingezet maar nu ook een prachtig toeristisch traject aflegt). 

Sucevita

Het klooster van Sucevita is het grootste in Bucovina. Het werd gebouwd in 1582. Ook hier zijn levendige religieuze taferelen afgebeeld op de binnen- en buitenmuren van de kerk zijn; dit in een overwegend groene kleur. De westelijke muur is onbeschilderd. Volgens de legende is dit zo omdat de kunstenaar in kwestie tijdens zijn werk een fatale val van de steiger maakte. De fresco’s zijn vrij goed bewaard gebleven ondanks de invloed van wind en regen. Een merkwaardige afbeelding is de “Ladder der deugden” waarlangs de zielen van de gelovigen naar de hemel stijgen. Aan de ene zijde van de ladder proberen engelen hen het goede in te fluisteren, aan de andere zijde worden zij belaagd door duivels die hen naar de hel willen laten vallen.

Putna, Voronet, Humor, …

Putna is het meest noordelijke klooster. De huidige kloosterkerk werd in het midden van de 17de eeuw herbouwd op de grondvesten van een ouder exemplaar. De ‘nieuwe’ kerk heeft geen fresco’s op de buitenmuren maar fragmenten van de oude fresco’s werden bewaard o.m. op delen die nu onder de grond zitten.

Het klooster van Voroneț (grondgebied Gura Humorului) werd in 1488 gebouwd door Stefan cel mare (Stefaan de Grote). Het wordt ook de ‘Sixtijnse kapel van het oosten’ genoemd. De hoofdkleur is intens blauw. De kleur is zo specifiek dat ze ‘Voroneț blauw’ wordt genoemd. Op de westelijke muur wordt ‘Het laatste oordeel’ zeer pittoresk afgebeeld.

Humor is een klooster gewijd aan de dood en verrijzenis van Maria, moeder van God (Theotokos), op 15 augustus. Het is één van de vroegst beschilderde kloosters van de Bucovina. De dominerende kleur is rood-bruin. Naast ‘Het laatste oordeel’ en het ‘Beleg van Constantinopel’ is er ook een fresco van de ‘Hymne van de maagd’.

Deze website toont nog meer kloosters.

Neamt

Neamț is de provincie die grenst aan Suceava. Ook hier zijn verschillende kloosters die zeker het bezoeken waard zijn.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.