Wijnstreken


Roemenië kent een rijke verscheidenheid aaan wijnsoorten en wijnstreken. In Transsylvanië vind je vooral uitgelezen witte wijnen, in het zuiden (Muntenia en Oltenia) en het zuid-oosten (Dobrogea) vooral rode wijnen. In Moldova vind je de beide met een overwicht van de witte wijnen. In 2007 was meer dan 200.000 hectaren van het Roemeense grondgebied beplant met wijnstokken. Alle wijngebieden en wijnsoorten opsommen is onbegonnen werk. Toch willen wij een paar belangrijke wijnstreken en hun producten belichten.

Transsylvanië

Transsylvanië was tot voor het communistische regime, dat particulier initiatief onmogelijk maakte, een wijnland bij uitstek. Kleine en grote wijngaarden tekenden het landschap. Tot vandaag kweken de meeste inwoners van Transsylvanië druiven voor eigen wijnproductie. Opgelet: de ‘huiswijn’ is vaak ongefilterd en kan de darmtransit sterk bevorderen. Je kan die huiswijnen vaak vergelijken met onze ‘cider’. De wijnen die vandaag opnieuw geproduceerd worden in Transsylvanië, zijn van zeer goede kwaliteit. De grootste producent van witte wijn en champagne in Transsylvanië is Jidvei (Tarnava). Men produceert witte wijnen vanuit de druivensoorten Feteasca Alba, Feteasca Regala, Ruländer, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel en Traminer Rose. Zeker het proeven waard!

Dobrogea

De Dobrogea is de streek waarin de bekende Murfatlar wordt geproduceerd. De Dobrogea is een gebied waarin nog steeds overblijfselen van de Griekse aanwezigheid te vinden zijn, o.m. in Istria en de havenstad Constanta. Even ten westen van Constanta ligt het Murfatlargebied. Er worden voornamelijk rode wijnen van zeer goede kwaliteit geproduceerd. Druivensoorten zijn: Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon. In Murfatlar wordt ook de bekendste Roemeense likeurwijn geproduceerd: de Lacrima lui Ovidiu (De Tranen van Ovidius).

Moldavië

Uit Moldavië stammen de Contariwijnen. De wijnregio van de Cotnari produceert de mooiste likeurwijnen op basis van de druivensoorten Grasa, Tamâioasa, Frâncusa en Feteasca Alba. Cotnari, gelegen in de heuvels van het noordoosten van Iasi, geniet van een microklimaat dat edelrot en late oogsten mogelijk maakt. De laatste kunnen tot eind november doorgaan.

Oltenia

Ten zuidoosten van de Karpaten ligt het wijngebied van de Dealu Mare. Hier worden voornamelijk rode wijnen geproduceerd die fruitig zijn en zeer aromatisch, zacht en zonder te veel tannine. Het klimaat is ideaal voor de Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir druiven. In de wijnregio Pietroasele, oostwaarts van de regio Dealul Mare, met een rotsige en kalkrijke bodem, produceert men witte wijnen uit de druiven Tamâioasa en Grasa. Al deze wijnen kunnen in het toeristisch centrum van Boldesti, dichtbij Ploiesti, geproefd worden.

Banaat

In Recas 25km ten oosten van Timisoara worden excellente wijnen geproduceerd voor de kenners, maar ook  lekkere wijnen voor winkelketens voor de ganse wereld.  Ze hebben de moderne technologie in huis om constant hoge kwaliteit te bottelen en te maken wat de klant graag drinkt: een Brits-Australisch-Spaanse wijn uit Roemenië, maar wel gesmaakt, zie de vele medailles van de laatste 10 jaar. De wijnen kunnen ter plaatse geproefd worden met of zonder maaltijd.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.