Genieten

Naast de rijke geschiedenis in de steden en de ongerepte natuur op het platteland, heeft Roemenië heel wat te bieden voor de levensgenieters onder ons. Zo is Roemenië bijvoorbeeld erg gekend om zijn kuuroorden, maar wordt er ook in verschillende streken wijn geproduceerd. Daarnaast is het ongetwijfeld de moeite om kennis te maken met de Roemeense keuken, gekarakteriseerd door een mengeling van Germaanse, Slavische, Turkse en Hongaarse invloeden. We geven alvast enkele tips mee maar daarna is het aan u. Ruik, proef, voel en geniet!

Op deze pagina vindt u informatie over de volgende onderwerpen:

  • Eten en drinken
  • Wijnstreken
  • Kuuroorden

Eten en drinken

De Roemeense keuken is vrij eenvoudig maar steunt volledig op gezonde producten. Op het platteland serveren kleine restaurantjes vaak groenten uit eigen tuin. Toch willen wij u een aantal Roemeense specialiteiten voorstellen.

Op het menu staan meestal verschillende soorten soepen. Daar bij moet je onderscheid maken tussen ciorba en supa. Ciorba is meestal lichtjes zuur en op de tafel in het restaurant vind je ook azijn (otet) om ze nog wat zuurder te maken. Bij de soep wordt meestal een pikante groene peper (ardei iute) en lichtjes zure room (smântâna) geserveerd. Het is ook de gewoonte brood (pâine) te eten bij een warme maaltijd. Ook als je geen soep hebt besteld. Als je geen room of pikante peper of brood wil moet je die weigeren als ze aan tafel worden gebracht, want ze worden je meestal apart aangerekend.

Bekende soepen zijn:

soep

ciorba de fasole (bonensoep),

ciorba de perisoare (soep met vleesballetjes),

ciroba de vacuta (met stukjes kalfsvlees) en de specialiteit

ciorba de burta (soep van koeienmaag).

supa de pui (kippensoep)

 

eten_2

Roemenen zijn vleeseters. Ze eten het liefst varkensvlees. Naast cotlet de porc (varkenskotelet) vind je ook ceafa de porc (varkenslapje),  slanina (spek)  en schnitzels. Zeer gegeerd zijn de mititei, een soort van blinde vinken die meestal gegrild of gebarbecued worden. Ze worden per stuk verkocht en geserveerd met mosterdVerder staan er op de menukaart vaak kipbereidingen: kippenbil (pulpa de pui) of kippenborst (piept de pui).                                                                                                                                                      

vis
In zowat het hele land staat pastrav (forel) op het menu. Meestal gewoon gegrild of gebarbecued. Daar wordt (als je dat wenst) een stevige looksaus (mujdei de usturoi) bij geserveerd. In andere gebieden kan je andere vissoorten genieten. Een goede regel is: logeer je ver van de zee vraag dan liever zoetwatervis: pastrav of crap (karper) of tiuca (snoek) en in de restaurants langs de Donau: somn (meerval).                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

tomaten

De groente bij uitstek op het platteland is witte kool (varza). In de zomerperiode zijn er ook tomaten (rosi), augurken (murături),) paprika’s (ardei), komkommer (castraveti), enz.

Aardappelen krijg je op verscheidene manieren geserveerd: natur, piure of cartofi prajiti (frietjes). Je kan natuurlijk ook kiezen voor orez (rijst) of de meer traditonele mamaliga (maïsbrij).

Drankjes

Koffie (cafea) wordt je geserveerd als espresso of lung (grote kop). Soms wordt ook het onderscheid gemaakt tussen nes (oploskoffie) of natural. Je kan je koffie drinken met suiker (cu zahar) of zonder (fara zahar), met melk (cu lapte) of zonder (fara lapte).

Over wijn hebben we het op deze paginaWie droge rode wijn wil, moet resoluut naar sec  vragen en mag zich niet tevreden stellen met demisec of demidulce.

Wie graag een biertje drinkt moet wel meteen een halve liter bestellen. De Roemeense pilsbieren laten zich goed drinken: Ursus, Ciuc, Bergenbier, Timisoareana …  Toch er even aan denken dat je als chauffeur geen alcohol (nul-tolerantie) mag drinken. Maar er zijn verschillende lekkere niet-alcoholische bieren op de markt en je vindt ze tot in de kleinste dorpjes.

Tuica – Palinka

norokIs er een bereidwillige bob (chauffeur die niet drinkt) dan kan je ook de lokale pruimenjenever proeven. Die heet tuica (spreek uit tswie-ka) of palinka naar gelang van de streek waar je je bevindt. Is wel een behoorlijk straf drankje want in sommige streken wordt hij tweemaal gedistilleerd.

Specialiteiten


salata-de-boeuf

Salata de boeuf

Een koud voorgerecht met fijn gesneden runds- of kippenvlees, groenten en muraturi (in azijn opgelegde groenten) in een mayonaise.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

ciorba-de-burta

Ciorba de burta

Soep gemaakt van koeienmaag. Het idee mag u erg onsmakelijk lijken maar in werkelijkheid is het best een lekkere soep. Vele Roemenen zijn er gek op.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

 

 

IMG_1893

Mamaliga (polenta)

Mamaliga is een pap van geel maïsmeel. Een favoriet gerecht van veel Roemenen is mamaliguta cu brânza si smântâna: mamaliga met gesmolten kaas en room.

 

 

 

sarmale

Sarmale

Sarmale hebben een vulling van rijst, kruiden en vlees in een koolblad of een druivenblad . Sarmale zijn traditioneel in de kerstperiode en op alle feesten. Ze worden soms geserveerd met ciolan afumat (gerookte varkenspoot, erg lekker!

 

 

papanasi

Papanasi

Zoetebekjes komen in Roemenië zeker aan hun trekken. Ga je bij mensen thuis dan staat er altijd wel een schoteltje met zelfgemaakt gebak of koekjes klaar. Maar ook op restaurant kan je snoepen, o.m. van papanasi: beignets met confituur van krieken of frambozen en smântâna, vaak met een chocoladesausje.                                                                                                                                                                                                                                                                     

Restaurants

Er is een rijke variatie aan restaurants in Roemenië. Van kleine, bescheiden restaurantjes in kleine dorpjes tot chique restaurants in de steden. Wat je ook vaak vindt is een combinatie pension-restaurant. In de steden vind je meestal ook wel een pizzeria of een Italiaans restaurant. Als je onderweg bent met de wagen, aarzel niet langs de weg halt te houden in een klein restaurantje van niemendal. Je zal er geen culinaire gerechten op je bord krijgen maar het is er lekker eten voor weinig geld. Je kan ook een soepje nemen met wat brood.

Wijnstreken

Romap wijnstrekenemenië kent een rijke verscheidenheid aaan wijnsoorten en wijnstreken. In Transsylvanië vind je vooral uitgelezen witte wijnen, in het zuiden (Muntenia en Oltenia) en het zuid-oosten (Dobrogea) vooral rode wijnen. In Moldova vind je de beide met een overwicht van de witte wijnen. In 2007 was meer dan 200.000 hectaren van het Roemeense grondgebied beplant met wijnstokken. Alle wijngebieden en wijnsoorten opsommen is onbegonnen werk. Toch willen wij een paar belangrijke wijnstreken en hun producten belichten.

 

Transsylvanië

Transsylvanië was tot voor het communistische regime, dat particulier initiatief onmogelijk maakte, een wijnland bij uitstek. Kleine en grote wijngaarden tekenden het landschap. Tot vandaag kweken de meeste inwoners van Transsylvanië druiven voor eigen wijnproductie. Opgelet: de ‘huiswijn’ is vaak ongefilterd en kan de darmtransit sterk bevorderen. Je kan die huiswijnen vaak vergelijken met onze ‘cider’. De wijnen die vandaag opnieuw geproduceerd worden in Transsylvanië, zijn van zeer goede kwaliteit. De grootste producent van witte wijn en champagne in Transsylvanië is Jidvei (Tarnava). Men produceert witte wijnen vanuit de druivensoorten Feteasca Alba, Feteasca Regala, Ruländer, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel en Traminer Rose. Zeker het proeven waard!

Dobrogea

De Dobrogea is de streek waarin de bekende Murfatlar wordt geproduceerd. De Dobrogea is een gebied waarin nog steeds overblijfselen van de Griekse aanwezigheid te vinden zijn, o.m. in Istria en de havenstad Constanta. Even ten westen van Constanta ligt het Murfatlargebied. Er worden voornamelijk rode wijnen van zeer goede kwaliteit geproduceerd. Druivensoorten zijn: Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon. In Murfatlar wordt ook de bekendste Roemeense likeurwijn geproduceerd: de Lacrima lui Ovidiu (De Tranen van Ovidius).

Moldavië

Uit Moldavië stammen de Contariwijnen. De wijnregio van de Cotnari produceert de mooiste likeurwijnen op basis van de druivensoorten Grasa, Tamâioasa, Frâncusa en Feteasca Alba. Cotnari, gelegen in de heuvels van het noordoosten van Iasi, geniet van een microklimaat dat edelrot en late oogsten mogelijk maakt. De laatste kunnen tot eind november doorgaan.

Oltenia

Ten zuidoosten van de Karpaten ligt het wijngebied van de Dealu Mare. Hier worden voornamelijk rode wijnen geproduceerd die fruitig zijn en zeer aromatisch, zacht en zonder te veel tannine. Het klimaat is ideaal voor de Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir druiven. In de wijnregio Pietroasele, oostwaarts van de regio Dealul Mare, met een rotsige en kalkrijke bodem, produceert men witte wijnen uit de druiven Tamâioasa en Grasa. Al deze wijnen kunnen in het toeristisch centrum van Boldesti, dichtbij Ploiesti, geproefd worden.

Banaat

In Recas 25km ten oosten van Timisoara worden excellente wijnen geproduceerd voor de kenners, maar ook  lekkere wijnen voor winkelketens voor de ganse wereld.  Ze hebben de moderne technologie in huis om constant hoge kwaliteit te bottelen en te maken wat de klant graag drinkt: een Brits-Australisch-Spaanse wijn uit Roemenië, maar wel gesmaakt, zie de vele medailles van de laatste 10 jaar. De wijnen kunnen ter plaatse geproefd worden met of zonder maaltijd. Ook in Petrovaselo wordt er lekkere wijn geproduceerd.

Kuuroorden

Roemenië is een ideaal land om te kuren. Dat wisten de Romeinen reeds die er badhuizen bouwden. Vooral in de 19de eeuw werden verschillende kuuroorden uitgebouwd, verspreid over het hele land. De mineralen en zouten in het water en de zwarte modder verlichten een heleboel aandoeningen, gaande van psoriasis, reuma, hart- en vaataandoeningen tot mentale en gynaecologische problemen. In de meeste kuuroorden worden de natuurlijke behandelingswijzen aangevuld met fysiotherapie, elektrotherapie, acupunctuur en natuurlijke medicijnen. Roemenië telt meer dan 70 kuuroorden. We stellen de meest gekende kuuroorden even voor. 

Baile Felix (Oradea)

Baile Felix is een kuuroord in de onmiddellijke buurt van Oradea, dichtbij de Roemeens-Hongaarse grens. Het werd al in de 18de eeuw geopend en is het grootste openlucht kuuroord in Roemenië. De thermale bronnen zijn rijk aan oligomineralen en helende modder. Je vindt er een fitness- en revalidatiecentrum, een indoor zwembad met mineraal water, sauna’s en jacuzzi’s.

Bazna (Transylvanië)  

Bazna (Baassen in het Duits) is een kuuroord in Transsylvanië, op 15 km van Mediaş. Het dorp werd voor het eerst vermeld in 1302. In 1842 werd het kuuroord geopend. Bazna ligt in een gebied waar grote zoutafzettingen zijn en het thermaal water is dan ook erg rijk aan zout. Bazna heeft een indoor bad met zout water, sauna- en massagefaciliteiten.

Eforie Nord (Zwarte Zee)

Eforie Nord is een badstad en kuuroord aan de Zwarte Zee, ten zuiden van Constanţa. Het water van het Techirghiolmeer (vijf maal zouter dan zeewater) en de modder uit hetzelfde meer, worden gebruikt bij de behandeling van o.m. reuma, artritis en huidproblemen.

Mangalia (Zwarte Zee)

Ook Mangalia is naast kuuroord ook een geliefde badplaats aan de Zwarte Zee. Het beschikt over een indoor thermaal bad, sauna en fitness centrum. De aangeboden behandelingen stemmen ongeveer overeen met wat Eforie Nord te bieden heeft.

Ocna Sibiului (Sibiu)

Ocna Sibiuluizo’n 12 km ten noordwesten van Sibiu, is een kuuroord dat gebouwd is rond oude zoutputten die onder water zijn gelopen. Naast een fitness- en revalidatiecentrum zijn er indoor en outdoor zwembaden, sauna’s en jacuzzi’s. De aangeboden behandelingen bestaan uit hydro- en elektrotherapie, warme baden, massage en modderbehandelingen.

Sovata (Transylvanië) 

Sovata is een kuuroord op de grens van de provincies Mureş en Harghita. Dit gebied is grotendeels Hongaars sprekend. Sovata telt vijf zoute meren waarvan het Berenmeer het bekendste is. In de negentiende eeuw ontwikkelde de stad zich tot een mondain bad- en kuuroord dat geregeld door de koninklijke familie werd bezocht. In de jaren van het communisme werden een paar grote hotels gebouwd die toeristen uit heel Europa wisten te trekken.

Baile Herculane (Banaat)

Baile Herculane  is het oudste kuuroord van Roemenië en ligt langs de E70 van Timisoara naar Craiova. De warmwaterbronnen in de Cerna-vallei waren al bij de Romeinen bekend. Men is volop bezig met de restauratie en renovatie van de oude thermale gebouwen en hotels zodat het terug een volwaardig kuuroord wordt.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.