Algemene informatie

Geld

50 Lei voorbeeldIn Roemenië is de leu (meervoud lei) de nationale munt. De koers schommelt (ongeveer 4,4 lei voor 1€). Het omrekenen  gaat zeer gemakkelijk via deze link,enkel nog de Amerikaanse dollar vervangen door RON, Roemeense lei. Wisselen doe je op de bank of in een wisselkantoor; het is af te raden geld te wisselen op straat. Officieel is dit immers verboden. Je kan ook lei afhalen met je bank- en/of visa kaart aan een bankautomaat. 

 

Lokale tijd

Het is in Roemenië 1 uur later dan in België. De zomertijd begint de laatste zondag van maart en duurt tot de laatste zondag van oktober. Van zodra je in Roemenië aankomt, moet je dus je horloge 1 uur verderzetten en als je het land verlaat, kan je de klok 1 uur terugdraaien.

Vervoer

Met de auto in Roemenië 

Aan het Roemeense wegennet wordt hard gewerkt. Overal zie je ‘Drum in Lucru’ = werken. De autoweg A1 vanuit Boedapest is nu klaar iets voorbij Lugoj en van Deva tot ring van Sibiu.  Vele ringwegen rond de steden zijn vernieuwd.

romania_speed_limitKleinere wegen zijn soms heel goed maar kunnen ook in  slechte staat zijn, informeer je ter plaatse hoe de weg erbij ligt.  Je houdt je best aan de verkeersregels en snelheden. Er wordt immers regelmatig gecontroleerd en bij een verkeersovertreding moet je onmiddellijk betalen.

aglomeratiebord snelheidlucrari-drumuri

 

 

 

 

 

Goed om weten op nationale wegen, autowegen en autosnelwegen:

  • Overdag moet je met dimlichten aan rijden als je auto niet over dagrijverlichting beschikt.
  • Voor een spoorwegovergang moet je stoppen.
  • Kinderen onder de 12 jaar mogen nooit vooraan in de wagen zitten.
  • Overnachten in een voertuig is niet toegelaten.
  • Op bruggen geldt een algemeen inhaalverbod.
  • Winterbanden zijn verplicht op met sneeuw of ijs bedekte wegen.

Alcohollimiet: 0,0 promille – rijden onder invloed van alcohol is absoluut verboden

Wegenvignet: Alle motorvoertuigen, behalve motoren, moeten in Roemenië elektronische wegenbelasting betalen (rovinieta). Deze tol kan je betalen bij postkantoren, tankstations of grenskantoren of via de website https://www.roviniete.ro/en Camera’s langs de wegen en de verkeerspolitie controleren de nummerplaten op de weg. Bij het niet betalen van de wegenbelasting gelden boetes van 45 tot 1000 euro. Voor sommige bruggen over de Donau (A2 bij Cernavoda en de DN2A bij Vadu Oii) moet extra tol worden betaald.

Met het vliegtuig

De luchthaven Boekarest “Henri Coanda” Airport ligt ten noorden van Boekarest bij de plaats Otopeni. Het is de standplaats van de grootste vliegtuigmaatschappij van het land, Tarom. Het centrum van Boekarest ligt op 18 kilometer van het vliegveld.

Vanuit Brussel Nationaal kan je naar deze luchthaven vliegen met: Tarom en verschillende lowcost maatschappijen.

Met deze low cost luchtvaartmaatschappijen Wizzair, Ryanair, Bleu Air kan je naar verschillende steden in Roemenië vliegen vanuit Charleroi, Eindhoven, Dortmund… Vermits hun aanbod regelmatig wijzigt, moet je hun websites raadplegen om een vlucht te vinden.  Deze maatschappijen hebben ook een apart zomer- en winterprogramma. Ryanair annuleerde in 2018  vluchten die reeds geboekt waren om economische redenen. Dus check zelf je vluchten! 

Tarom verzorgt vanuit Boekarest vluchten naar de Roemeense luchthavens in grote steden, raadpleeg hun website om je vlucht te vinden.

Met de trein en metro

Spoorweg

Roemenië beschikt over een uitgebreid spoorwegnet.  Op deze website kan je een treinkaartje online kopen.  

 

 

metrorex

Alleen in Boekarest is er een metro met een uitgebreid netwerk.

 

 

Wat te doen bij ongeval of ziekte

noodnummerVergeet niet dat je in noodgevallen in de hele EU het gratis alarmnummer 112 kunt bellen, zowel van een vaste als van een mobiele telefoon. Bij een ongeval komt de politie altijd ter plaatse. De SMURD (ambulancedienst)  is helemaal vernieuwd en beschikt over nieuwe ziekenwagens en opgeleid personeel. Elke grote stad heeft een spoeddienst in het ziekenhuis. De kwaliteit hiervan en ook van de zorg naargelang het ziekenhuis. Bij een ziekenhuisopname kan je best je eigen ziekte- of reisverzekering zo vlug mogelijk contacteren. 

Medicijnen: Hier geldt hetzelfde als voor andere landen: zorg voor een basis reisapotheek, inclusief EHBO-gerief en neem voldoende voorraad mee van de medicijnen die je permanent neemt. De meeste medicijnen zijn in de Roemeense apotheken te koop. 

Je drinkt best water uit flessen, het drinken van leidingswater is af te raden. In de dorpen is er wel leidingswater maar dit is bacterieel niet altijd zuiver. 

Verblijf

Pensions, b&b, hotels en kamers bij particulieren, er is keuze genoeg en voor alle prijsklassen.  Op het internet staan er veel sites. Je kan reserveren via de gekende: booking.com, trivago. Ook zijn er Roemeense sites met pensions, zoals deze. Een goed overzicht van de verschillende campings, vindt men hier. Men kan ook rechtstreeks bij de pensions, hotels boeken.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.