Actieve vakanties

Roemenië is het land dat u alles kan bieden om een actieve, sportieve vakantie door te brengen. Van duiken tot bergbeklimmen, off road, kayakken of zeilen tot het rustiger paardrijden, fietsen of wandelen. Natuurlijk kan je er in de winter ook snowboarden of skiën. Er zijn heel wat organisaties die actieve vakanties organiseren en zorgen voor het beste en meest recente materiaal. Op deze pagina vind je informatie over:

  • Rotsklimmen
  • Speleologie
  • Mountainbike – Wandelen – Trekkings
  • Skiën
  • Andere sporten

Rotsklimmen

Voor wie een idee wilt krijgen hoe het rotsklimmen eruit ziet in Roemenië, raden we aan om dit filmpje van de Petzl Roctrip 2014 te bekijken. De bekendste sites voor sportklimmen en boulderen zijn Baile Herculane (single pitch), het Bucegi gebergte (single en multi pitch) en het Trascau gebergte (waaronder ook de kloof van Turda, veel multi pitch routes). Ook in de omgeving van Brasov zijn heel wat mogelijkheden. Dit gebied is in de laatste jaren erg ontwikkeld als klimgebied, met nieuw geopende gebieden en vernieuwde bestaande gebiedenDeze gids omvat de routes in de genoemde gebieden in het Roemeens, Engels en het Duits.

Andere websites die u een eind op weg helpen: 

Speleologie – Grotten

Deze website biedt een overzicht van zeven erg mooie grotten die zeker een bezoekje waard zijn.

actieve vakantieOok bij Travelguide vind je allerlei avontuurlijke vakanties: zoals canoying, speologie, raften enz.

 

 

 

 

Mountainbike – Wandelen – trekkings

Roemenië is een droomland voor mountainbikers en wandelaars. Beide sporten kennen het laatste decennia een ongekende populariteit bij de Roemeense sportievelingen en trekken ook steeds meer en meer buitenlanders aan. In de natuurgebieden zijn op vele plaatsen gemarkeerde trajecten, alhoewel die niet steeds eenduidig en accuraat zijn uitgevoerd of onderhouden zijn. Peregio werden mooie natuurparken en bergketens besproken.

IMG_3780

Wat wel een enorme evolutie heeft gekend zijn de websites waar mountainbikers hun favoriete tochten op posten: GpsiesBikemap,  Hierop kan je in elke streek inzoomen en bekijken welke tracks er zijn; Deze tracks geven heel wat informatie over de track: van A naar B, een lus, ondergrond, hoogtemeters, afstand, moeilijkheidsgraad en kwaliteit.

Wandelaars kunnen zowel op Gpsies als op Wandernet tracks vinden.

Zowel voor mountainbikers als wandelaars staat er voor de Banaat-regio veel info op deze website.

Bij Gpsies kan je de track ”vliegend” verkennen op Google Earth. Zo kan je ook een overnachtingsplaats uitkiezen en de omgeving via de meest geschikte tracks verkennen. Uiteraard is hierbij een fiets/wandel GPS nodig om de tracks te downloaden. In de natuurgebieden kunnen paden dichtgegroeid zijn of zijn er paden vernield en nieuwe bijgemaakt door de bosbouwmachines, controleer de tracks met lokale mountainbikers/wandelaars indien mogelijk.

Vele reisbureaus organiseren kant en klare mountainbike/wandelvakanties zodat je de streek en moeilijkheidsgraad zelf kan bepalen. zoalMTB  en Mountainguide.

Een andere mogelijkheid voor degenen die niet enkel op GPS willen steunen zijn gedetailleerde kaarten. Ze zijn meestal te vinden in de toeristische infokantoren maar bestaan in vele vormen: dikwijls zonder hoogtelijnen. Bij www.muntii-nostri.ro kan men dergelijke kaarten bestellen en tracks als gps of kmz downloaden. Een aanrader is “Cycling trails in the Banat mountains”. 41 trajecten in de zuidelijke Karpaten zijn volledig uitgewerkt met gedetailleerde kaarten en grafieken. Het is een uitzonderlijk mooie en betrouwbare uitgave en de  tracks,  kunnen natuurlijk ook gedownload worden.   Ook op deze website vind je wandel- en trekkingkaarten zowel voorde Fagaras, Retezat en Apusenigebergte.

mtb_kaart

mtb_info

 

 

 

 

 

 

 

Bergwandelen

Niet alleen de Karpaten maar ook het Apusenigebergte (ten zuiden van Cluj Napoca) biedt vele mogelijkheden voor geoefende en minder geoefende bergwandelaars. Het is echter aangeraden u goed voor te bereiden. Niet alle trails zijn gemakkelijk begaanbaar en goed aangeduid. In de Karpaten is ervaring met wandel-GPS en tracks zeker nodig. Een kaart van het gebied is handig, ook  de contactgegevens van Salvamont, de bergreddingsdienst zijn noodzakelijk.  De bergen – ook in Roemenië – en de weersomstandigheden kunnen verraderlijk zijn. Dat geldt zeker voor wie gaat klimmen. 

Aandachtspunten voor mountainbikers/wandelaars:

– mogelijk grote afstanden, zelfs dagtochten zonder in de bewoonde wereld te komen. Voorzie daarom genoeg eten en zeker drinken

– controleer dat de GPS- batterij lading voldoende is voor dagtochten, eventueel reserve meenemen

– op vele plaatsen is er geen GSM-bereik: moeilijke tochten maak je dus niet alleen

– de herdershonden zullen intuïtief het territorium waar de kudde schapen graast verdedigen tegen indringers: wolven, beren maar ook wandelaars, mountainbikers. Als de honden afkomen, stap dan af, blijf rustig, houd de fiets tussen de honden en uzelf en wandel langzaam uit hun territorium weg. Wandelaars nemen een wandelstok mee, als daarmee naar de honden gedreigd wordt, houden de dieren wat afstand. Nooit tussen of in de richting van de schapen wandelen/fietsen tenzij de herder met u meegaat en de honden bij hem zijn. Een “dazer” , een toestel dat een ultrasone fluittoon maakt, houdt ook de meeste honden op afstand.

Skiën

In Roemenië kan er op vele plaatsen geskied worden, zowel in de Karpaten als in het Apusenigebergte. Bijzonder gekend is de Prahovavallei met de ski-oorden Busteni, Sinaia, Predeal en Azuga, Poiana Brasov, Paltiniş (Sibiu), Borsa en Baisoara. Maar ook nieuwe gebieden als Borsec en Bâlea Lac (off piste) zijn het verkennen waard. Op de meeste plaatsen zijn er voldoende overnachtingsmogelijkheden en zijn er ski-liften van verschillende aard. Bâlea Lac ligt op de Transfagarasan route. In de winter is het gedeelte tussen Bâlea Cascada en Bâlea Lac gesloten en moet je de grote kabelbaan nemen. Op zich al een belevenis!

Een interactieve kaart met de verschillende ski-gebieden, vind je hier.

Prahova Valley

De vallei van de Prahova bevindt zich tussen Ploiesti en Brasov. Deze is met de trein makkelijk te bereiken vanuit Boekarest. De vallei telt verschillende ski-oorden: Sinaia (7 liften), Buşteni (3, foto), Azuga (5) en Predeal (4). Samen goed voor 35,5 km aan skipistes. Er is een ruime keuze aan hotels en pensions.

Poiana Brasov

Waarschijnlijk het meest bekende ski-oord in Roemenië. Was al voor de revolutie van 1989 een trekpleister voor skifanaten uit het Westen. Poiana is een goed uitgebouwd skistation met niet minder dan 10 liften en 22,4 km pistes. Er is een groot aanbod aan hotelkamers en restaurants. Op minder dan 10 km van de stad Braşov.

In de winter kan je in de straten van Brasov onverwachts een hongerige bruine beer ontmoeten. Poiana biedt naast skiën ook heel wat andere ontspanningsmogelijkheden: sleeritjes, winterwandelingen, disco of optredens van folkloregroepen.

Borsa (Maramures)

Maramureş ligt in het noordwesten van Roemenië, tegen de grens met Hongarije en met Oekraïne. Borşa ligt in het uiterste oosten van Maramureş onder het Natuurpark van het Maramureşgebergte, in de vallei van de Vişeurivier en dichtbij de Prisloppas die Maramureş verbindt met Bucovina. Borşa ligt op 850 meter hoogte, heeft 2 liften en 5 pistes. Uniek is een natuurlijke, vijftig meter hoge springpiste.

Baisoara (provincie Cluj)

50 km ten zuidwesten van Cluj-Napoca. Baisoara is een klein ski-station met 2 liften en 3 pistes. Het station is echter in volle ontwikkeling en wordt in sneltempo gemoderniseerd.

Bâlea Lac (provincie Sibiu)

Bâlea Lac is niet echt een skistation. Het is in de zomer (en zelfs dan ligt er in beschutte hoeken nog sneeuw) een geliefde pleisterplaats voor wagen- en fietstoeristen. In de wintermaanden is het hoogste gedeelte van de Transfagarasanroute voor autoverkeer gesloten. Je kan Bâlea Lac dan enkel nog bereiken met de kabelbaan vanuit Bâlea Cascada. Aan het meer kan je nog altijd een hartverwarmende maaltijd genieten en de metershoge sneeuw is geweldig voor off piste skiën. Dat is echter enkel weggelegd voor echte avonturiers en geoefende skiërs. Het gevaar voor lawines is niet ver weg maar waaghalzen komen hier echt wel aan hun trekken. Ook voor niet-skiërs blijft de rit in de kabelbaan ronduit spectaculair.

Andere sporten

Kayakken, zeilen, deltavliegen, parapante, … mogelijkheden genoeghttp://www.romania-active.com

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.