Masterplan

Masterplan rond lokale gezondheidszorg in Roemenië

De situatie van de Roemeense gezondheidszorg anno 2015

Cover fotoDe algemene vaststelling is dat het slecht gaat met de gezondheidszorg in Roemenië. 50% van de Roemeense bevolking woont op het platteland. Bovendien is het nu net op het platteland, waar de problemen het grootst zijn. Roemenië heeft één van de hoogste kindersterftecijfers van de hele EU en de levensverwachting bij de geboorte ligt op het laagste niveau, wanneer men dit vergelijkt met andere EU-landen (Caritas Crisis monitoring report 2014). Preventie en gezondheidsopvoeding zijn zo goed als onbestaande.

ADR-Vlaanderen en The Open Network creëerden in de voorbije 25 jaar zowel ‘lokale gezondheidscomités’ (CLS) waar spilfiguren uit de gemeenschap zich inzetten voor de gezondheid van de lokale bevolking, alsook ‘wijkgezondheidscentra’ (ADAM) waarbij een multidisciplinair gezondheidscentrum wordt geleid door de plaatselijke bevolking onder de vorm van een ‘mutualistische vereniging van leden/patiënten’. Dit ADAM-project werd reeds meermaals geroemd als ‘sociaal innovatief project’ en “best practice” in Roemenië.

Sinds mei 2014 is Cristina Vladu actief binnen The Open Network als expert gezondheidszorg. Zij was de voormalige raadgeefster van de minister van volksgezondheid. Zij werkte aan een ‘lokaal gezondheidsbeleidsplan’ voor de toekomst. Dit Masterplan stellen wij graag aan u voor. Op dit moment wordt dit document nagelezen door verschillende experten en geïnteresseerden. Ook u kan uw mening en input geven. Daarom is het Masterplan beschikbaar voor download, onderaan dit artikel tezamen met nog heel wat andere, extra informatie.

Na deze ‘review-fase’, zullen we op zoek gaan naar de nodige financiële middelen voor de verdere uitwerking van deze ambitieuze gezondheidsprojecten. Hiervoor heeft ADR-Vlaanderen een partner gevonden in HICT (Consulting in Healthcare, Brugge).

Masterplan (Engels)

Masterplan (Roemeens)

Extra informatie:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.