Blog

update coronacrisis Roemenië

Update 7 april

Roemenië verlengt de noodtoestand met een maand.

De regering zal deze week een decreet stemmen om de noodtoestand met een maand te verlengen. De president zegt dat de maatregelen een positief effect hebben, maar dat het nog niet het moment is om te versoepelen. Deze week zullen er in totaal 15,5 miljoen maskers ter beschikking komen van de gezondheidswerkers, politieagenten en de bevolking. Ondertussen stuurt Roemenië ook 11 dokters en 6 verplegers naar Italië om er te helpen.

Gisteren is het aantal gevallen gestegen boven 4.000.

Gisteren steeg het aantal bevestigde gevallen naar 4.057. 406 mensen zijn genezen, 157 mensen zijn overleden. In totaal zijn er in het land 40.987 testen afgenomen (deze aantallen geven dus niet de werkelijke situatie weer). Er wordt niet vermeld hoeveel personen in het ziekenhuis werden opgenomen.

Roemenië annuleert vluchten naar verschillende landen.

Vluchten zijn geannuleerd naar en van de Verenigde Staten, Oostenrijk, België, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland, Turkije en Iran. Dit voor 14 dagen vanaf 5 april. Hetzelfde geldt voor Duitsland en Frankrijk vanaf 8 april. Chartervluchten voor seizoenarbeiders vliegen wel als de bevoegde overheid van het land van bestemming hiermee akkoord gaan.

Wizz Air volgt de restricties en zegt vluchten op te schorten tussen Roemenië en het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Nederland tot 18 april. Vluchten van en naar België, Oostenrijk, Spanje, Frankrijk en Duitsland worden opgeschort tot 30 april. Passagiers die deze vluchten hadden geboekt, werden hiervan op de hoogte gesteld en krijgen automatisch 120% van hun ticket ter beschikking om de volgende 2 jaar te spenderen bij Wizz Air. Klanten kunnen ook een terugbetaling van 100% aanvragen.

De minister van volksgezondheid zegt dat Suceava een ‘out of control’ hotspot is.

In Suceava waren van vrijdag op zondag 349 nieuwe besmettingen vastgesteld. De minister zei dat de overheid voor de stad een militaire oplossing zoekt. Omdat hij een herhaling van deze situatie wil vermijden wil de minister elke provincie met meer dan 100 besmettingen bezoeken. De minister benadrukt het belang van sociale afstand, isolatie en goed zorgen voor de gezondheidsmedewerkers.

Plasmatherapie is beschikbaar in Roemenië.

Dit nadat Besmax Pharma Distribution het nodige materiaal heeft gedoneerd. Bij Plasmatherapie worden plasmacellen gebruikt van mensen die van COVID-19 herstelde. De techniek zal gebruikt worden om besmetting te voorkomen bij kwetsbare mensen of mensen met een hoog risico op besmetting (zoals dokters en verplegers).

Overheid zegt dat Roemenië een strijd voert naar materiaal om COVID-19 te bestrijden.

Ionel Dancă (hoofd van de kanselarij van de president) had het over een strijd tegen de klok en een internationale oorlog om beperkte middelen. Hij verwijst hiermee naar de moeilijkheden met leveringen van beschermend materiaal en beademingstoestellen. Contracten worden soms stopgezet en er zijn problemen met het transport doordat grenzen gesloten zijn. Het kost dus vaak veel moeite, maar er zijn al verschillende leveringen van beschermend materiaal gebeurd en er zullen er de komende dagen nog volgen. Roemenië heeft 1.600 beademingstoestellen voor kritieke patiënten. Er wordt moeite gedaan om er nog 200 naar Roemenië te brengen en ook binnenlandse productie op te starten.

Update 6 april

Roemenië zou de restricties op verplaatsingen kunnen versoepelen na midden mei.

Volgens de voorzitter van de Roemeense microbiologische gemeenschap zou de overheid de restricties op verplaatsingen kunnen verminderen na 15 mei. Dit is echter afhankelijk van wanneer de piek komt. De minister van volksgezondheid zegt de piek te verwachten tegen het einde van april.

De Roemeense president belooft bonussen aan mensen die Covid-19 patiënten behandelen.

De president gaf de opdracht aan de regering om de mogelijkheid te bekijken om hiervoor een Europees fonds te gebruiken. Het zou gaan over een bedrag van 500 euro per maand. De belofte kwam er nadat verschillende gezondheidswerkers hun ontslag indienden omwille van onvoldoende beschermend materiaal (zie onder). 15% van de COVID-19 besmettingen werden vastgesteld bij gezondheidswerkers.

Mobiel ziekenhuis wordt opgezet nabij Iasi.

Het ziekenhuis zou 250 bedden tellen voor patiënten met COVID-19. Daarnaast zal het een speciale ruimte hebben voor medische analyse, het testen van patiënten, operatiekamers, een intensive careafdeling met 50-70 bedden en opslagruimte voor medisch materiaal. Het mobiele ziekenhuis wordt gebouwd in Letcani (nabij Iasi) en zal in gebruik worden genomen binnen 20-27 dagen. Na de pandemie zal het kunnen dienen voor andere medische doelen.

2 Bedrijven zetten nieuw mobiel ziekenhuis op vlakbij Boekarest.

Auchan (supermarkten) en Leroy Merlin (doe-het-zelf zaak) starten met het organiseren van een medisch centrum voor niet-kritieke Coronapatiënten  in een loods. Dit met de steun van het ministerie van Volksgezondheid en de afdeling noodsituaties (DSU). Eerder startte een NGO al met het bouwen van een mobiele ziekenhuis in Boekarest en ging een eerste mobiele ziekenhuis vlakbij Boekarest in gebruik (zie update 31 maart).

Roemeense overheid schort transparantie op via noodordonnantie. 

De Roemeense regering heeft een noodverordening aangenomen die enkele van de wettelijke normen opschort tijdens de noodtoestand. Deze wettelijke normen hebben te maken met transparantie van de besluitvorming en de sociale dialoog voorafgaand aan de vaststelling van nieuwe wetgeving. De werkgeversorganisatie Concordia is bezorgd.

Roemenië activeert 400 miljoen euro aan steun van de Wereldbank.

De Roemeense regering heeft 400 miljoen euro aan vooraf geregelde financiële steun van de Wereldbank geactiveerd. Dit om de nieuwe pandemie van het Coronavirus te helpen voorkomen en erop te reageren.

Hoofd van afdeling noodsituaties (DSU) raadt mensen aan een masker te dragen op publieke plaatsen.

Dit kunnen zowel medische als zelfgemaakte maskers zijn, aangezien medische maskers duur zijn en moeilijk te verkrijgen. In sommige provincies of gemeentes is het zelfs verplicht om een masker te dragen op publieke plaatsen. Read Arafat (hoofd van de afdeling noodsituaties (DSU)) zegt dat het niet verplicht kan worden omdat er nog niet genoeg maskers voorhanden zijn.

Tweede gemeente onder quarantaine geplaatst.

Het gaat om Tandarei, een klein dorp in de provincie Ialomita, ten Oosten van Boekarest.

Update 3 april

Roemeense bedrijven doneren miljoenen aan ziekenhuizen.

In totaal hebben Roemeense bedrijven 7 miljoen euro gedoneerd aan ziekenhuizen of NGO’s die ziekenhuizen steunen. Dit sinds de start van de noodtoestand 2 weken geleden.

Studenten maken beschermende maskers voor de zorgsector.

Studenten die deel uitmaken van het ‘BRD FIRST Tech Challenge robotics program’, werken aan 3D-geprinte en handgemaakte gezichtsmaskers voor de zorgsector.

Donderdagmiddag 2 april zijn er 2.738 gevallen en 94 overleden vastgesteld.

Dat betekent dat er gisteren 278 nieuwe gevallen bevestigd zijn. 267 mensen zijn genezen. Voor het eerst maakt de Roemeense overheid ook kenbaar hoeveel besmettingen er zijn per provincie. Suceava is de regio die het meest getroffen is. Let wel op, deze cijfers zijn slechts schattingen, lang niet iedereen (met symptomen) wordt getest.

De Roemeense overheid bekijkt het invoeren van maatregelen tegen ontslagnemende dokters.

Dit naar aanleiding van tientallen dokters die de voorbije dagen ontslag namen omwille van het tekort aan beschermend materiaal. Een mogelijke maatregel is het ontnemen van het recht om nog medische praktijken uit te voeren in het land. Een andere maatregel omvat het verlengen van de opzegtermijn. De Eerste minister is geen voorstander van de eerste maatregel. Voordat er een beslissing wordt genomen moet eerst overlegd worden met het ministerie van gezondheid.

Het management van het ziekenhuis in Suceava neemt ontslag.

Dit gebeurde gisteren nadat 200 dokters en verpleegsters besmet waren met het COVID-19 virus. De perfect van de provincie zoekt naar een oplossing en bezoekt het ziekenhuis om de situatie vast te stellen.

Ex-patiënt van het ziekenhuis in Suceava doet verhaal.

De vrouw verbleef 8 dagen in het ziekenhuis. Ze vertelt dat de situatie er schrijnend is. Er waren maar 2 toiletten zonder wc-papier of zeep voor een hele verdieping. Een verpleegster die zich zelf ziek voelde moest zorgen voor 2 verdiepingen. De vrouw werd in het midden van de nacht naar huis gestuurd zonder te weten of ze besmet was of niet.

De WHO heeft Roemenië opgenomen in zijn Solidariteitsproef.

De Wereldgezondheisorganisatie (WHO) heeft Roemenië opgenomen in een wereldwijd onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit van vier verschillende medicijnen of combinaties van medicijnen tegen Covid-19.

Grootse politieke partijen dalen in peiling tijdens crisis.

Volgens peilingen verliezen de regerende partijen PSD en PNL terrein aan kleinere partijen zoals USR, PLUS en PRO Romania.

Beelden van Suceava de eerste dag na de lockdown gaan viraal.

Een lokale fotograaf filmde verschillende delen van de stad. De anders volle straten liggen er nu verlaten bij.

Update 1 april

Suceava is onder lockdown geplaatst.

In de stad met meer dan 100.000 inwoners werden 593 gevallen vastgesteld. Daarmee is Suceava de stad met de meeste besmettingen. Ook andere gemeentes rond de stad zijn in lockdown geplaatst, namelijk: Adancata, Salcea, Ipotesti, Bosanci, Moara, Scheia, Patrauti en Mitocu Dragomirnei.

Gisteren is het aantal gevallen gestegen naar 2.245.

Dat betekent dat er gisteren 293 nieuwe gevallen bevestigd zijn. 220 mensen zijn genezen, 62 patiënten liggen op intensive care en daarvan zijn 32 er ernstig aan toe. In totaal zijn er in het land 26.645 testen afgenomen (deze aantallen geven dus niet de werkelijke situatie weer).

Roemeense producent gaat starten met het maken van maskers.

Techtex (deel van de Taporo groep) gaat 500.000 FFP2 maskers en 100.000 FFP3 maskers produceren per dag vanaf 15 april. De maskers zijn allemaal bestemd voor de Roemeense ziekenhuizen.

Opschorting van vluchten van/naar Italië en Spanje wordt verlengd.

Vluchten van en naar Spanje worden opgeschort van 31 maart tot en met 14 april. Vluchten van en naar Italië worden opgeschort van 6 april tot en met 19 april.

Update 31 maart

Het militaire ziekenhuis nabij Boekarest is operationeel.

Het mobiele ziekenhuis bestaat uit medische tenten en containers en zal lichte tot matige gevallen van COVID-19 behandelen.

Roemenië heeft momenteel 1.500 beademingstoestellen voor COVID-19 patiënten.

De overheid wil er nog 2.000 aankopen. Volgens de minister van volksgezondheid gaat het aantal intensive care bedden voldoende zijn als de piek niet onverwachts komt. De voorzitter van de microbiologische gemeenschap in Roemenië is bezorgd omdat patiënten gemiddeld 3 weken nood hebben aan beademing.

Het aantal gevallen in Roemenië steeg gisteren naar 1.952 en 46 doden.

Dat betekent dat er gisteren 192 nieuwe gevallen en 2 doden bevestigd zijn. 180 mensen zijn genezen, 53 patiënten liggen op intensive care en daarvan zijn 33 er ernstig aan toe. In totaal zijn er in het land 23.103 testen afgenomen (deze aantallen geven dus niet de werkelijke situatie weer).

Dokters kunnen patiënten niet weigeren omdat ze niet getest zijn op COVID-19.

Er bestaat onduidelijkheid over of een patiënt die nood heeft aan medische zorgen, maar niet getest werd op COVID-19 al dan niet moet behandeld worden in een ziekenhuis voor coronapatiënten. Staatsecretaris Arafat zegt dat zulke patiënten moeten beschouwd worden als mogelijke COVID-19 patiënten en dat de medische hulpverleners de nodige beschermingsmaatregelen moeten nemen.

Dokters dienen ontslag in omwille van tekort aan beschermend materiaal.

Verschillende dokters van het Mioveni ziekenhuis in de regio Argeș gaven hun ontslag nadat bekend werd dat het ziekenhuis COVID-19 patiënten zal behandelen. De manager aanvaarde dit niet. De prefect van de provincie zei dat het nodige materiaal zal komen.

De prijzen voor water, gas, elektriciteit en energie worden afgetopt.

Een nieuwe militaire verordening die door de Roemeense autoriteiten is aangenomen, beperkt de tarieven voor elektriciteit en thermische energie, aardgas, watervoorziening, sanitaire voorzieningen en brandstoffen.

80% van de vluchten op Roemeense luchthavens zijn gecanceld.

Er zijn dagelijks maar 60 vluchten beschikbaar op de 16 Roemeens luchthavens terwijl dat er anders 300 zijn.

Roemeens ontwerp van beademingstoestel komt in de testfase.

Er worden nog geen testen uitgevoerd op patiënten, maar er wordt wel afgestemd met anesthesisten. Aan het 3D-geprinte model werkten verschillende dokters en ingenieurs mee (zie onder).

Een studie toont aan dat de helft van de Roemenen geloven dat de crisis 2 tot 3 maanden zal duren.

Deze cijfers komen uit een onderzoek gevoerd van 19 tot 25 maart bij 1.564 Roemenen tussen 18 en 65 uit stedelijke en landelijke gebieden. Verder blijkt ook dat slechts 1/10 geloven dat de overheid erin zal slagen het aantal gevallen onder controle te houden. Al vindt 62% dat ze relatief goed geïnformeerd  zijn. 92% zegt bezorgd te zijn over zichzelf en zijn naasten. 7/10 mensen boven 65 denken ziek te worden tijdens de volgende periode.

Update 30 maart

De crisis in Roemenië bereikt een nieuws stadium nu het aantal gevallen 2.000 nadert.

Naar schatting waren er  zondag 1.760 bevestigde gevallen (+308 sinds zaterdag). 169 patiënten werden genezen verklaard, 31 zijn in kritieke toestand en 40 mensen zijn overleden. Daarom zullen alleen de ernstige gevallen nog worden opgenomen in het ziekenhuis. De minister van volksgezondheid verwacht een piek de komende 2 weken. Hij verwacht dat het totaal aantal bevestigde gevallen zal oplopen tot 10.000. Of de ziekenhuizen het aantal coronapatiënten gaat aankunnen, hangt af van de snelheid van de stijging. De aantallen zijn slechts ruwe schattingen want elke dag worden er maar 1.500 -2.000 testen afgenomen. De minister wil dit volgende week optrekken naar 2.000- 2.500.

Sinds de start van de coronacrisis zijn 200.000 Roemenen teruggekeerd

Dat maakte de Roemeense eerste minister vrijdag bekend. Vele van hen keerde terug uit landen die ernstig getroffen zijn. Daarom zijn de quarantainemaatregelen die het land heeft genomen erg belangrijk.

Privaat bedrijf gaat miljoenen medische maskers maken

Volgende week start een privaat bedrijf met het produceren van medische maskers. Op één maand tijd zal het bedrijf 4 miljoen maskers maken.

Update 27 maart

De minister van volksgezondheid, Victor Costache, neemt ontslag.

Dit gebeurde nadat hij gisteren veel kritiek kreeg op de aankondiging dat hij alle inwoners van Boekarest wil laten testen (zie onder). De nieuwe minister is Nelu Tataru, een staatssecretaris binnen het ministerie van gezondheid.

Het aantal gevallen is een maand na het eerste geval gestegen naar meer dan 10.000. 

Gisteren waren er 10.029 bevestigde gevallen. Dat is een stijging met 123. Hierdoor daalt het aantal al 2 dagen op rij. Ondertussen zijn er 94 patiënten genezen, 17 mensen overleden (allemaal 65+) en 17 patiënten liggen op intensive care. De vraag is of deze cijfers wel accuraat zijn aangezien er tot nu toe maar 16.000 testen zijn uitgevoerd in heel Roemenië en er per dag maar 1.500 tot 2.000 testen kunnen worden verwerkt.

Roemeense onderzoekers starten met testen van een vaccin voor Covid-19

In een laboratorium in Timișoara zijn onderzoekers bezig met het testen van een vaccin op menselijke cellen. Roemenië heeft niet de capaciteit om zelf een vaccin te produceren en daarom stuurden de onderzoekers de mogelijke methode om het vaccin te produceren naar collega’s in Europa en Amerika.

Meer dan 5.600 Roemenen houden zich niet aan de maatregelen

De Roemeense politie meldde gisteren, na de eerste dag quarantaine, dat meer dan 5.600 mensen geen geldig bewijs noch goede reden hadden om hun huis te verlaten. Sommige redenen waren wel heel inventief. Zo ging er bijvoorbeeld iemand wandelen met zijn vis.

Meer dan 10.000 inwoners van Boekarest worden getest op Covid-19.

Gisteren werd aangekondigd dat alle inwoners van Boekarest getest gingen worden (zie onder), dat zorgde voor veel kritiek. Nu wordt aangekondigd dat meer dan 10.000 inwoners getest gaan worden als onderdeel van een studie. Mensen die positief testen, worden thuis in quarantaine geplaatst samen met het hele gebouw of de buurt en worden opgevolgd door een dokter.

Het Roemeense Rode Kruis lanceert campagne om ziekenhuizen te helpen in de strijd tegen de pandemie.

De campagne ‘Roemenië redt Roemenië” wil geld inzamelen om de ziekenhuizen te helpen in de strijdt tegen het virus. Mensen kunnen 2 euro doneren via deze sms-actie.

Update 26 maart

Het aantal besmettingen stijgt naar 906, 13 doden. Roemeense overheid neemt nieuwe maatregelen.

Gisteren waren er 906 besmettingen en 13 doden geregistreerd. Het werkelijke cijfer ligt waarschijnlijk een heel stuk hoger. De Roemeense overheid neemt nieuwe maatregelen en mensen mogen enkel buiten om gerechtvaardigde redenen. Gaan werken, naar de winkel gaan en sporten dichtbij huis is wel nog mogelijk. Mensen boven 65 jaar mogen om die redenen alleen hun huis verlaten tussen 11 uur en 13 uur behalve als ze nog gaan werken of betrokken zijn bij landbouwactiviteiten.

De minister van volksgezondheid wil iedereen in Boekarest laten testen.

Tegen het einde van de week wil de overheid 200.000 test hebben uitgevoerd van deur tot deur. Mensen met zware symptomen worden opgenomen in de daarvoor voorziene ziekenhuizen. Mensen met lichte symptomen worden overgebracht naar een hotelkamer waar ze worden opgevolgd door een dokter in plaats van thuis te blijven, zoals in andere Europese landen gebeurt. De strategie van Roemenië is dus om zo goed mogelijk mensen die het virus dragen te scheiden van niet besmette mensen. De vraag is of de overheid dit plan kan uitvoeren na een slechte start waarbij al verschillende dokters en verpleegsters besmet geraakte.

Roemenië stuurt een vliegtuig naar Zuid-Korea om er 100.000 stuks beschermende kledij op te halen voor dokters.

Het vliegtuig zou vandaag landen. Verder kocht Roemenië ook 2 miljoen testen aan bij Zuid-Korea.

Tarom last binnenlandse vluchten af voor 2 weken, ook vluchten van en naar Frankrijk en Duitsland worden geschrapt.

Passagiers die een van deze vluchten hadden geboekt kunnen hun vlucht gratis verzetten naar een latere datum of een volledige terugbetaling krijgen.

Dokters en Roemeense ingenieurs werken samen om beademingstoestellen te maken.

Meer dan 150 bedrijven met in totaal meer dan 300 3D-printers wachten op groen licht om in productie te gaan. De toestellen zullen geschonken worden aan de Roemeense ziekenhuizen.

Eerdere informatie

Meer informatie over voorzorgsmaatregelen die de Roemeense overheid eerder nam en over de economische impact vind je op de website van Flanders investment & trade.